Aralık ayında deniz suyu sıcaklıklarının düşmesiyle yağ oranı artan balıklar, hem daha lezzetli hem de daha besleyici hale gelir. Peki, Diyarbakır’da da son zamanlarda tüketilmeye başlanılan balıkların hangileri bu ay daha lezzetli? İşte Aralık ayında tüketilebilecek mevsim balıkları ve bu balıkları seçerken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar...
Aralık Ayında Hangi Balıklar Tüketilmeli? İşte tam liste:
Hamsi
Neredeyse her bölgede vazgeçilmez balıklardan biri olan hamsi, Aralık ayında en yağlı ve en lezzetli dönemine girer. Tava, ızgara veya buğulama olarak tüketilen hamsi pilavı gibi geleneksel tariflerle de tüketilebilir.
Lüfer
Lüfer balığı tüketimi ve verimi Aralık ayında zirveye ulaşır. Etinin sıkı ve lezzetli olması sayesinde ızgarada da pişirilen bir balık çeşididir.
Çinekop
Lüferin küçük boyu olan çinekop, özellikle bu dönemde tazeliği ve yumuşak etiyle tercih edilir. Izgara ya da tava olarak tüketilebilir.
Mezgit
Hafif bir lezzet arayanlar için ideal olan mezgit, çocukların da severek tükettiği bir balıktır. Kızartması ve fırında da pişirilebilir.
Palamut
Yağ oranı azalmaya başlamış olsa da Aralık ayında hâlâ lezzetli balıklardan biri olan palamut, ızgara, buğulama ya da fırında farklı tariflerle değerlendirilebilir.
İstavrit
Ekonomik ve lezzetli bir balık olan istavrit, bu ayda bolca avlanır ve her türlü pişirme yöntemiyle tüketilebilir.
Levrek ve Çipura
Denizden taze olarak çıkan levrek ve çipura, fırında veya ızgarada pişirilerek sofralarda yerini alır.