Bereketli topraklar Mezopotamya’nın kadim mutfağından çıkan Diyarbakır’ın coğrafi işaretli Kemikli Kebabı, yörede sevilen ve az bilinen bir lezzettir. Kentte neredeyse kahvaltılarda bile tüketilen ciğer kebabının yanı sıra Kemikli Kebap da sevilerek tüketilmektedir. Diyarbakır Kemikli Kebabın geçmişi eskiye dayanır. Kentin ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınırla ün bağı bulunan Diyarbakır Kemikli Kebabın tüm üretim aşamaları, coğrafi sınırda gerçekleşir.

Diyarbakır Kemikli Kebap

Kuzunun sadece sırt bölgesindeki kemikli etten yapıldığı için sınırlı sayıda hazırlanabilen Kemikli Kebap, özel ve güzel bir yemek çeşididir. Bir çeşit kebap olan bu lezzet, 28.06.2022 tarihinde coğrafi işaret alarak tescil edilmiştir.

LEZZETİNİN SIRRI SOSUNDA SAKLI
Diyarbakır’da sevilerek tüketilen bu lezzet, süt, tuz ve zeytinyağının da bulunduğu özel hazırlanan sosta bir gün bekletilir. Kebabın tamamlayıcısı da bu sostur. Daha sonra baharat kullanılmadan şişlere takılan kemikli et, mangalda yaklaşık 10 dakika pişirilip, servis edilir.

Diyarbakır’daki bu kirayı gören, gözünü ovup bir daha baktı! Diyarbakır’daki bu kirayı gören, gözünü ovup bir daha baktı!

Yapımında kullanılan ayırt edici malzemeler;
Diyarbakır Kemikli Kebap; sıvıyağ, yoğurt, pul biber ve domates suyu ile hazırlanan karışımla terbiye edilen kuzu etinin, kebap şişlerine dizilip ateşte pişirilmesi suretiyle üretilir.

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Diyarbakır Kemikli Kebap; sıvıyağ, yoğurt, pul biber ve domates suyu ile hazırlanan karışımla terbiye edilen kuzu etinin, kebap şişlerine dizilip ateşte pişirilmesi suretiyle üretilir. Servisi, sıcak olarak ve közlenmiş domates ve sivri biber ile birlikte yapılır.

Diyarbakır Kemikli Kebabın üretiminde kullanılan et, 1 yaşına gelmiş kuzu bel ve kaburgalarından elde edilir. Diyarbakır Kemikli Kebabın geçmişi eskiye dayanır. Diyarbakır ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Üretim Metodu:
Diyarbakır Kemikli Kebabın üretiminde kullanılan kuzu eti ve sebzeler, tercihen coğrafi sınırdan temin edilir.

4 kişilik Diyarbakır Kemikli Kebabı için:
700 g kuzu eti (bel ve kaburga eti)
2 adet domates
4 adet sivri biber
50 ml sıvıyağ
100 g yoğurt
5 g pul biber
100 ml domates suyu
20 g tuz

Kuzunun bel ve kaburgasından elde edilen kemikli et parçaları sıvıyağ, yoğurt, pul biber ve domates suyunun karıştırılması ile hazırlanan sosta bir gün bekletilerek terbiye edilir. İri ve kemikli tikeler halinde doğranan et parçaları, kebap şişlerine dizilip tuzlandıktan sonra ateşi gitmiş közde çevrilerek pişirilir.

Diyarbakır Kemikli Kebabın servisi, sıcak olarak ve közlenmiş domates ve sivri biber ile birlikte yapılır.

Haber: Remziye ÇELİK
Editör: Remziye Çelik