Beyaz ette neredeyse haftalık güncellenen fiyat artışları döner fiyatlarını da etkiliyor. Fakirin zengin yemeği olarak anılan beyaz etteki fiyat artışları vatandaşın alım gücünü her geçen gün azaltıyor. Diyarbakır’da da beyaz ete yapılan zamlar sonrası bir tavuk dürümün satış fiyatı ortalama 40 liradan satılıyor. Tavuk dürümünün her geçen gün artışına ise Diyarbakır’da neredeyse kahvaltıda bile tüketilen ciğer kebabı fiyatlarına yaklaşması ise akıllara döner ciğer fiyatlarla yarışıyoru getirdi. Artan fiyatları değerlendiren esnaf ise fiyat pahalılığının beyaz ete sürekli yapılan zamlara bağlıyor.

“BEYAZ ET PAHALILAŞTI”

Sur ilçesinde seyyar ciğer satışı yapan Mehmet Turan tavuk dönerin beyaz ete yapılan kaynaklı olduğunu söylüyor, “Bir ciğer dürümünü 45 liradan satıyoruz. Halkımız yesin diye uygun fiyata vermeye çalışıyoruz. Ciğerimiz tamamen kuzu ciğeri. Bir tavuk döner 40- 50 lira olmuş. Bazı yerlerde 60 liradan bile satıldığını duydum. Beyaz et pahalılaştı ve sürekli zam geliyor. Artışın sebebi bu yüzden. Pandemiden bu yana zaten çoğu ürünün fiyatı katlandı. Et fiyatları da pahalı. Allah yardımcımız olsun.”

“TAVUK DÖNER DAHA DA ARTACAK”

Tavuk dürümün fiyatlarının daha da artacağını söyleyen döner esnafı Memduh Kaya, “Tavuk döneri vatandaş uygun bulduğu için yiyor. Şimdi o da pahalılaştı. Fiyatlar yerinde kalmayacak. Her gün artacak. Bu fiyatlardan önce taktığımız döneri erken bitirirken şimdi ise akşam saatlerine kadar bitmesini bekliyoruz. Eskisi kadar satış yapmıyoruz. Gidişat bizi de üzüyor” Dedi.

MALİYETİNE SATIŞ

Maliyetine satış yaptıklarını belirten Vedat Aktekin ise şunları söyledi: “Üç yıla yakındır ciğer işiyle uğraşıyoruz. Bir ciğer dürümünü 55 liradan satıyoruz. Her şey pahalılaştı. Ciğer ve beyaz et neredeyse aynı fiyat olmuş. Kuzu ciğeri beyaz etten daha iyi ve daha sağlıklı. Kuzu ciğer olmasına özen gösteriyoruz. Diyarbakır’da yaşayan ve yolu düşen herkes ciğeri sever. Ciğer yıllardır var. Ve inanıyorum ki insanlarımız ciğer yemeyi bırakmaz.”

“CİĞERİN KİLOSU 200 LİRA”

Ciğerin kilosunu 200 liradan aldıklarını söyleyen Aktekin sözlerini şöyle sürdürdü: “İnanın artık bizim de bünyemiz kaldırmıyor. Yapmazsak aç kalırız. Pahalılıktan sonra işler de düştü. Çevredeki esnaf da sürekli yiyorlardı şimdi onlar da alamıyor. Durum buradan bile ele alınabilir. Aldığımız ciğeri temizlerken eskiden beş kilo da fire gözümüze gelmezdi. Ama şimdi o fire bile bize maliyetli oluyor. Ciğerin kilosu 200 lira olmuş. Sadece ciğer değil. İçindeki baharatlar da pahalı. En iyi ürünleri kullanmak zorundasınız. İnanın maliyetini satmaya çalışıyoruz.”

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik