Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinde yer alan Türkiye’nin en büyük mahallesi olan Bağcılar’ın ilçe olması taleplerine ilişkin Bağlar Belediyesi Eş Başkanı Leyla Ayaz’dan açıklama yapıldı. Ayaz, Bağcılar’ın ilçe olması adına resmi bir girişimin olmadığını belirterek, 4 ayrı mahalleye ayırmak için aldıkları meclis kararının daha önce valilik tarafından tasarruf tedbirlerine takıldığını söyleyerek yeniden başvuru yapacaklarını söyledi.
“BAĞCILAR’I DÖRT AYRI MAHALLEYE AYIRMAK İSTEDİK”
Belediye Meclisi’nde alınan kararın gerekçesini anlatan Leyla Ayaz, “Bağcılar, Türkiye'nin en büyük mahallesi. Göreve ilk geldiğimizde buraya dair çok ciddi talepler aldık. Tek bir muhtarlığın bu kadar geniş bir alana ve nüfusa hizmet götürmesi neredeyse imkânsız. Hem muhtar hem belediye açısından bu yükü bölmek, hizmetin kalitesini artırmak için Bağcılar’ı dört ayrı mahalleye ayırmak istedik” diye konuştu.
“MAHALLE BÖLÜNMESİNİN TASARRUFLA NE İLGİSİ OLABİLİR?”
Bağlar Belediyesi, meclis kararıyla Bağcılar’ın bölünmesi yönünde adım atsa da, süreç valilik tarafından durduruldu. Eş Başkan Ayaz, “Valilikten kararımız tasarruf tedbirlerine takıldığı gerekçesiyle geri döndü. Mahalle bölünmesinin tasarrufla ne ilgisi olabilir, bunu hâlâ anlamış değiliz” diyerek tepkisini dile getirdi.
Oğlaklı Mahallesi
“DİYARBAKIR’IN YENİ İLÇESİ BAĞCILAR DEĞİL, OĞLAKLI OLABİLİR”
Bağcılar Mahallesi’nin ayrı bir ilçe olacağına dair taleplere de değinen Eş Başkan Ayaz şunları kaydetti; “Bağcılar’ın 5. merkez ilçe olacağı konuşuluyor ama bu sadece söylenti. Bu konuda resmi bir açıklama ya da girişim yok. Biz, Bağlar’ın Bağcılar’la bütünleşmiş olduğunu düşünüyoruz. Eğer merkez ilçeye dönüşecek bir yer olacaksa, bu deprem sonrası yeni konutların yapıldığı Oğlaklı bölgesi olabilir. Ama bu konuda da bize ulaşan resmi bir çalışma yok” dedi.
Bağcılar Mahallesi
“BAĞCILAR’I YENİDEN 4 AYRI MAHALLEYE…”
Bağcılar’ın bölünmesi için yeniden girişimlerde bulunacaklarını ifade eden Ayaz, “2025 yılıyla birlikte Bağcılar’ı yeniden 4 ayrı mahalleye ayırmak için adımlar atacağız. Bu sefer tasarruf tedbirleri gerekçesiyle önümüzün kesilmesini kabul etmeyeceğiz. Amacımız siyasi değil; halkımıza daha iyi hizmet sunmak” şeklinde konuştu.
Muhtarların ve belediyenin mevcut koşullarda mahalleye yetişmekte zorlandığını aktaran Eş Başkan Leyla Ayaz, “Hizmeti daha düzenli, adil ve etkili sunmak için bu bölünmeyi istiyoruz. Mahalle sayısı arttıkça hem belediyemiz hem de muhtarlarımız daha verimli çalışacak.”
BEKİR BOZDAĞ DA SÖYLEMİŞTİ
Önceki dönem Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da, Oğlaklı Mahallesi’nde yaptığı ziyarette, “Adeta burada yeni bir kent inşa ediyoruz” demişti. İşte Bozdağ’ın Oğlaklı’ya ilişkin açıklaması: “Karacadağ gölgesinde, zeminde de kayalık bir durum var. Bu deprem nedeniyle güçlü zemin olan yerlerden birisi. Burası Diyarbakırımızın yeni ve en güzel yerlerinden birisi olacak. Adeta burada yeni bir kent inşa ediyoruz. Burada 100 bine yakın nüfus yaşam imkanı bulacaktır. Burası yeni bir şehir, belki ileride Diyarbakır’ın büyük bir ilçesi olmaya aday yeni bir yaşam alanıdır. Buradaki süreci valimiz, ilgili birimlerimiz ve hepimiz yakından takip edeceğiz. Kısa sürede bitmesi hususunda elimizden gelen ne varsa tamamını yapacağız.
OĞLAKLI’DA NE YAPILACAK?
“Burada sadece konutlar yok; cami, resmi yerler, sağlık, sosyal, ticaret tesisleri ve merkezleri var” diyen Bakan Bozdağ, “Onlarda ikinci ihalenin içerisinde yer alacak. Burası bir bütün alan olarak düzenleniyor. Hem yeşil alanıyla, parklarıyla, otoparkıyla gem sağlık, hem eğitim tesisleri hem de ibadethaneleriyle bu bölgenin yeni gözdesi olacak.”
OĞLAKLI İLÇE Mİ OLUYOR?
Öte yandan, Oğlaklı Mahallesi’nde Maraş merkezli depremlerde evleri yıkılan veya hasar alan depremzedeler için TOKİ tarafından yapılan konutlar yer alıyor. Alanın yakın zamanda kentin yeni yüzü olması beklenirken, ilçe olup olmayacağı ise önümüzdeki dönemlerde belli olacak.