15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen çalıştayın açılış programına Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Kayapınar Belediye Başkanı Arif Karaman, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Şirine Eronat, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Denli, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Vural, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Diyarbakır karpuzunun; yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, iyileştirilmesi ve ekonomiye katkısı üzerine Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi öncülüğünde düzenlenen Çalıştayın Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Vedat Pirinç, karpuzun Diyarbakır'ın sembolü olmanın ötesinde yörenin kültürü ve ekonomik hayatta da önemli bir konuma sahip olduğunu söyledi.

“Çalıştay sonunda konusunda uzman akademisyenlerin ve tüm katılımcılar ile Diyarbakır Karpuzu Yetiştiriciliğinin mevcut sorunları, çözüm önerileri, yaygınlaştırılması ve geliştirilmesine yönelik yapılması gereken stratejiler belirlenecektir.” diyen Pirinç, çalıştay sürecinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Çalıştayda, Diyarbakır karpuz tiplerinin temel özellikleri ile tanıtmak ve kaybolmaya yüz tutmuş bu tiplerin tekrar yetiştiriciliğinin yapılmasına dikkat çekileceğini belirten Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Denli ise Diyarbakır karpuzu yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, ekonomik öneminin ortaya konulması ve bölgede Diyarbakır Karpuzu yetiştiriciliğinde görülen hastalık ve zararlılarına yönelik mücadele yöntemlerinin belirleneceği çalıştayın Diyarbakır karpuz yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasında çiftçilere ve yeni öğreticilere etkin eğitim programlarının belirlenerek hedef kitleye ulaşmada yöntemlerinin de belirlenmesinde katkısı olacağını söyledi.

EVLİYA ÇELEBİ’DE SEYAHATNAMESİ’NDE BAHSEDİYOR

Dicle Üniversitesi ile birçok işbirliği yaptıklarının altını çizen Kayapınar Belediye Başkanı şehrin yeni alanlarına yeni açılımlar getirilecek her çalışmayı da desteklerini belirterek, tarım alanı ile Diyarbakır karpuzu üzerine çalıştayda paydaş olmanın öneminden bahsetti. Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karakoç da yaptığı konuşmada birçok kurum ile işbirliği yaptıklarını belirterek, Diyarbakır karpuzunun tescilinden bahsederek,  sağlıkçı olarak değerlendirdiği karpuzun likopen içerdiğini, kansere karşı koruyucu ve iyi bir antioksidan olduğunu belirtti. Rektör Karakoç, Evliya Çelebinin ünlü eseri Seyahatname ‘de Dicle’nin kenarında yetişen karpuzlardan övgüyle bahsettiğine de değinerek, fakültelerin tarım ve hayvancılık alanında ciddi destek ve katkı sağladığını da sözlerine ekledi. Açılış konuşmalarının ardından plaket töreni gerçekleşti. Çalıştay gün içinde süren oturumlar ile son buldu.

Kaynak: Haber Merkezi