Eğitim-Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Emine Akşahin, "Diyarbakır'da başvuru sayısı 190 bini bulmuş. Ve bu öğrencilerin neredeyse 35 bini Türkiye'nin çeşitli illerinde sınava girecek" dedi.

Milli Eğitim ile yapılan görüşmelerden sonra sadece 5 bin öğrenci için sınav merkezlerinin Diyarbakır ve ilçelerine alındığını belirten Akşahin şöyle devam etti:

"Öğrenciler zaten bu sınav sürecinde oldukça gergin, stresli ve kaygılı. Şehir dışında bilmedikleri bir yerde sınava girmenin onları ruhen, bedenen ve psikolojik açıdan etkileyeceğini defalarca ilettik. Bu uygulamanın travma yaratacağını ve sınavdaki başarıyı olumsuz yönde etkileyeceğini paylaştık ama sadece 5 bin öğrenci için bu durum iyileştirildi. Geçen yıl Diyarbakır'da sınava giren öğrenci sayısı 90 bin kişi iken bu yıl Diyarbakır'da başvuru sayısı 190.000'i buldu. Ve bu öğrencilerin neredeyse 35 bini Türkiye'nin çeşitli illerinde sınava girecek."

“DİYARBAKIRLI BİR ÖĞRENCİ KIBRIS'TA SINAVA GİRECEK'

Şehir dışında sınava girecek öğrencilerin mağduriyetlerine örnek veren Akşahin, kendileriyle iletişime geçen bir kız öğrencinin ailesi tarafından şehir dışına gitmesine izin verilmediğini ve bu yüzden sınava giremeyeceğini belirtti. Şehir dışına dağıtılan öğrencilerin dengesizce başka şehirlere gönderildiğinin de altını çizen Akşahin şöyle konuştu: "Bizimle iletişime geçen bir diğer öğrencinin sınav yeri ise Kıbrıs'ta. Bu dengesizce ve asla öğrencilerin lehine olmayan uygulama herkesi çok olumsuz etkileyecek."

'ÖĞRENCİLER KİLOMETRELERCE YOL GİDECEK'

Şehir dışına gidecek öğrencilerin tüm masraflarının devlet tarafından karşılanacağını fakat önemli olanın öğrencilerin kendilerini iyi hissedecekleri yerlerde sınava girmesi olduğunu belirten Akşahin, devamında şöyle aktardı: "Bu süreçte kendi memleketlerinde, kendi ailelerinin yanında güvenli oldukları ve güvende hissettikleri yerde sınava girmelerinin önemli olduğunu biliyoruz. Öğrenciler kilometrelerce yol gidecek ve o yorgunlukla sınava girmek zorunda kalacak. Üstelik ailesi çalışan öğrenciler tek başına gitmek zorunda kalacak. Öğrencileri tüm bu olumsuz koşullar ile cezalandırıyorlar."

'BAŞKA ŞEHİRDE SINAVA GİRMEK ADALETSİZLİKTİR'

Bu olumsuz koşullardan ve uygulamadan gençlerin kaygılı olduğunu söyleyen Akşahin, "Gençlerimiz, kendileri için bu kadar önemli olan sınava yıllarca hazırlık yapıyor. Bu sınava ailelerinin yanında, yaşadıkları bir yerde girmek istiyorlar. Ailelerinden uzakta sınava girmek zorunda kalmaları açıkça adaletsizliktir" dedi.

"İkinci dönem kentimizde de 1 Mart’ta başladı. Gerçekleşen depremlerden sonra binlerce öğrencimizin kaldığı evlerin ağır hasarlı olduğunu üzülerek öğrendik. Yaklaşık 200 binden fazla insanın bir anda evsiz kalması, KYK yurtlarında, akrabalarının yanında, çadır kentlerde ve çok geç kurulan konteynır kentlerde yaşamını sürdürmesi öğrencilerimizi de velilerini de derinden etkilemiştir. Bu yıl 8.sınıfta olup LGS’ ye girmiş olan öğrencilerimize 1. dönem konularının sorulacağı söylenerek kolaylık sağlandığı algısı yaratılmıştır. Ancak kalacak yeri olmayan yüz binlerce deprem mağduru öğrenci eşit şartlarda olmayan bir yarışa girmiştir. Yine kentimizde YKS’ ye girecek 190 bin adaydan 40 binini il dışına gönderilecek olması öğrencilerimizin sınav başarısı üzerinde olumsuz etki yaratacaktır" ifadelerini kullandı.(DUVAR)

Editör: Mücadele Gazetesi