Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren’in önergesi şöyle: “Diyarbakır’da son dönemlerde iş yerlerine ve dans gruplarına yönelik gerici gruplar tarafından yapılan saldırılar artmakta ve karanlık güçlerle bir provokasyon hazırlığı yapıldığı görülmektedir. Bu karanlık provokasyon girişimlerinin sonuncusu 22 Haziran 2024 tarihinde akşam saatlerinde gerçekleşmiştir. Kalabalık bir grubun Filistin’e yapılan saldırıları protesto etmek amacıyla gerçekleştirdiklerini iddia ettiği saldırıda Diyarbakır’daki Starbucks ve Burger King şubelerine girilmiş, burada bulunan insanlara sataşılmış, masa ve sandalyeler dağıtılmıştır. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre saldırıya katılan grupların HÜDA-PAR’la ilişkili olduğu ve bu saldırının HÜDA-PAR tarafından organize edildiği iddia edilmektedir. Bilindiği gibi 9 Haziran 2024 tarihinde de Swing Amed adlı dans okulunun açık alanda düzenlediği dans gösterisine 50 kişilik bir grup tarafından saldırı düzenlenmiş, dans okulu öğrencileri tartaklanmıştı. Bu saldırıya ilişkin de herhangi bir soruşturmanın açılıp açılmadığı, açıldı ise hangi kapsam ve içerikte yürütüldüğü bilinmemektedir. Olaya dair görgü tanıkları ise her iki saldırıda da Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin bu saldırılara müdahale etmediğini ve sadece izlemekle yetinildiğini aktarmışlardır.

Serhat Eren

Bu bağlamda:
“1- Diyarbakır’da son dönemlerde artan provokasyon girişimleri hakkında bilginiz bulunmakta mıdır?

2- Diyarbakır’da iş yerlerine ve dans gruplarına yönelik saldırılara karışan kişiler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise bu soruşturma hangi kapsam ve içerikte yürütülmektedir?

3- Diyarbakır’da yapılmak istenen birçok demokratik eylem ve protesto polisin ve kolluk güçlerinin sert müdahalesiyle bastırılırken gerici grupların bu saldırılarına neden hiçbir şekilde müdahale edilmemiştir?

Hamas lideri Yahya Sinvar kimdir, öldü mü? Hamas lideri Yahya Sinvar kimdir, öldü mü?

4- Bu saldırıları planlayan ve organize eden yapılar arasında HÜDA-PAR ve AKP Gençlik Kollarının yer aldığı iddiaları değerlendirilmekte midir?

5- Diyarbakır’da benzer olayların tekrar yaşanmaması ve ciddi sonuçları olabilecek bu provokasyon girişimleri için ne tür önlemler alacaksınız?

6- 9 Haziran’da Swing Amed adlı dans okulunun düzenlediği etkinliğe saldıran gruplarla 22 Haziran’daki saldırıyı gerçekleştiren gruplar arasında bir ilişki var mıdır?

7- 9 Haziran’daki saldırıya katılan kişiler hakkında yürütülen bir soruşturma var mıdır? Varsa bu iki saldırı dosyasını birleştirmeye yönelik bir çalışmanız olacak mıdır?”

Kaynak: Bülten