Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, özellikle solunum sistemi ve sindirim kanalı olmak üzere birçok organı etkileyebilen ciddi bir genetik rahatsızlık olan Kistik Fibrozis hastalığının teşhisi için gerekli olan ter testi yapılmaya başlandı.

DİYARBAKIR’DA TER TESTİ YAPILMASI, BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ
Ter testinin Diyarbakır’da yapılmasının bölge için çok önemli olduğunu vurgulayan Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Meral:

“Türkiye'de 3 bin bebekten birinde görülen Kistik Fibrozis hastalığı, başta akciğer olmakla birlikte tüm organ sistemlerini tutabilen, genetik geçişli bir hastalıktır. Ne kadar erken tanı koyarsak ilerleyen dönemde hastalığa bağlı gelişecek olan ağır akciğer hasarı, gelişim geriliği, diyabet, karaciğer hastalığı, kemik erimesi vb. durumların önüne geçebiliriz. 

Diyarbakır’da “engel” kavramı ortadan kalktı! Diyarbakır’da “engel” kavramı ortadan kalktı!

TER TESTİ YENİDOĞAN BEBEKLERE TANI KOYMAK İÇİN YAPILMASI GEREKEN İLK TEST
Sağlık Bakanlığı tarafından  2015 yılından itibaren yenidoğan bebeklere uygulanan topuk kanı taraması sayesinde, erken tanı koyarak hastalığın ilerlemesini büyük ölçüde engellenebiliyor. Topuk kanı taraması sonucu Kistik Fibrozis açısından şüpheli olan yenidoğan bebeklere, tanı koymak için yapılması gereken ilk test “Ter Testi”dir. 

Ter Testinin genellikle kol iç yüzeyinden ter bezlerinin elektrotlar aracılığı ile uyarılarak ter toplanması ve terdeki klor oranı ölçülerek yapılan bir test olduğunu söyleyen Dr. Meral, “Şüpheli durumlarda tanı koymaya yönelik yapabildiğimiz genetik testler vb. başka tetkikler olmakla birlikte, bunların sonuçlarının çıkması birkaç ay sürebiliyor. Ter Testi’nin ise en büyük avantajı; işlemin yaklaşık 30 dakika kadar kısa sürede yapılabilmesi ve aynı gün içerisinde sonuç vermesidir.”

TER TESTİ TÜM YAŞ GRUPLARINDA YAPILABİLİR
Ter testi; Yenidoğan döneminden itibaren tüm yaş gruplarında rahatlıkla yapılabilir, ağrısız ve yan etkisi olmayan bir işlem olduğunu söyleyen Dr. Meral sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ayrıca tarama pozitif olmadığı halde ilerleyen yaşlarda Kistik Fibrozis düşündüren klinik bulguları olan, tekrarlayan akciğer enfeksiyonu geçiren çocuklar, akciğer hasarı saptadığımız büyüme gelişme geriliği olan, tekrarlayan bağırsak sorunu yaşayan hasta grubunda da Ter Testi yapılması erken tanı koymak için oldukça önemli yardımcı bir yöntemdir.”

Kaynak: Bülten