Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde arızalı cihaz kullanılmış gibi fatura çıkarılan cihaz ve son zamanlarda Diyarbakır hastanede yaşanan sorunları TBMM’ye taşıdı.
Konuya ilişkin Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Eren, şu ifadeleri kullandı:
“Son zamanlarda Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan olaylara ilişkin kamuoyuna her gün yeni haberler basına yansımaktadır. Son olarak hastanede ultrasonografi ihalesi alan firmanın getirdiği cihazın arızalı çıkmasına rağmen, firmanın kendi cihazını kullanmış gibi fatura kestiği iddiaları kamuoyuna yansımıştır. Basına yansıyan iddialara göre Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kullanılmak üzere 6 aylık Renkli Doppler Ultrasonografi cihazı ile bu cihazı kullanacak personel için hizmet alımı ihalesi yapıldığı, Kamu İhale Kanunu’nun 19. Maddesine göre açık usulle yapılan ihaleyi bir şirket kazanır. Hastaneye getirilip kurulumu yapılan cihazın arızalı çıkması üzerine firmanın hastanedeki mevcut cihazı 3 ay boyunca kullandığı, bu süre zarfından kamuya ait cihaz kullanılmasına rağmen şirketin tüm işlemlerin faturasını hastaneye çıkardığı tespit edilmiştir.
Kamuoyuna yansıyan iddialara göre olayın açığa çıkmasıyla CİMER’e ve Sağlık Bakanlığı’na ihbar ve şikâyet dilekçeleri yağdığı, Sağlık Bakanlığı’nın ise soruşturma başlattığı belirtilmektedir. Bakanlık müfettişlerinin incelemeleri sonucunda hazırladıkları raporda, hizmet verdiği cihazın teknik şartnameye aykırı olduğu gibi, sözleşme süreci içerisinde dönem dönem cihazın bulundurulmaması veya arızalanması nedeniyle hastaneye ait cihazla hizmet verilerek sanki kendi cihazlarıyla hizmet veriliyormuş gibi kamunun zarara uğratıldığı vurgulandı. Sözleşme sonrasında hizmetin şartname ve sözleşmeye uygun şekilde sunulup sunulmadığının kontrolünün dahi yapılmadığının altı çizidi. Raporda, kabul komisyonu tarafından yapılan incelemelerde firmanın hizmetinin sözleşme ve şartnameye uygunluğunun bile kontrol edilmediğinin anlaşıldığı belirtildi. Raporda ayrıca, ihale aşamasında sunulması şart koşulan ve bir kısım evrakın Y. T firması tarafından yapılan teklifte sunulmadığı ve firma tarafından teklif edilen cihazın teknik şartnameye tamamen aykırı olduğu tespit edildi. Raporda, tekliflerin değerlendirme aşamasında tüm aykırılıklara rağmen ihalenin Y.T firmasında bırakıldığı ve bu şekilde sözleşme imzalanarak firmaya kamu hazinesinden ödeme yapıldığı için kamunun doğrudan zarara uğratıldığı bildirildi.
Bu bağlamda;
1- Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan Renkli Doppler Ultrasonografi cihazı hizmet alım ihalesine ilişkin bakanlığınız tarafından başlatılan soruşturmanın neticesi nedir? Sorumlular hakkında ne gibi işlemler yapılmıştır?
2- İhale sürecinde, firmanın sunduğu evrakların ve teklif edilen cihazın teknik şartnameye uygun olup olmadığı nasıl ve kimler tarafından kontrol edilmiştir?
3- Hastaneye getirilen ve arızalı çıkan cihazın, şartnameye aykırı olmasına rağmen 3 ay boyunca hizmet vermeye devam edilmesi nasıl mümkün olmuştur?
4- Kamu hazinesinin zarara uğratılmaması için ne tür tedbirler alınmıştır? Bu zararın tazmini için ilgili firmadan herhangi bir geri ödeme talep edilmiş midir?
5- Bu tür ihale süreçlerinin daha şeffaf ve denetlenebilir olması için hangi adımlar atılmaktadır?
6- Firmanın kamu ihalelerine girmesinin engellenmesi ve hukuki sürecin takip edilmesi konusunda hangi adımlar atılmıştır? Firmanın başka kamu ihalelerinde yer alıp almadığı kontrol edilmiş midir?”