Diyarbakır’da aralarında öğretmenlerin de bulunduğu bazı kamu personelinin, yönetmeliğin belirlediği 5 yıllık oturma süreleri dolmasına rağmen kaldıkları kamu lojmanlarından (konutlarından) çıkmadığı iddia edildi.

TEBLİGATA RAĞMEN ÇIKMIYORLAR

Sürelerinin dolmasının ardından boşaltmaları için gönderilen tebligata rağmen oturdukları lojmanlardan çıkmayan söz konusu kamu personelleri, her ay sadece bin lira ödeme yaparken, süresi dolup lojmanlardan çıkarak ya da sırası geldiği halde boşaltılmadığı için lojmanlara yerleşemeyen kamu personelleri ise 12 bin liraya kiraladıkları evlerde yaşamak zorunda kaldı, kalıyor.

YÖNETMELİĞE UYULMUYOR 

Yönetmeliğe göre süresi sona eren bir kamu personeli, mevzuatta açıklanan gerekçeler dışında 15 gün içinde lojmanlardan çıkıp yerine sırası gelen kamu personelinin oturması ve belirlenen sürelerin dolmasına rağmen lojmanlardan çıkmayan kamu personellerinin kolluk kuvvetlerince bir hafta içerisinde zorla çıkarılması gerekiyor. Ancak söz konusu kamu personeli mevzuata aykırı davranarak yine de lojmanlardan çıkmıyor. 

Bahsi geçen ve büyük mağduriyetlere yol açan iddialarla ilgili görüştüğümüz öğretmenler, söz konusu durumun yıllardır sürdüğü ve bu nedenle aralarında öğretmenlerin de bulunduğu birçok kamu personelinin oldukça mağdur olduğunu savundu. 

KÖSEOĞLU OFİS LOJMANLARI İLE İÇ OFİS LOJMANLARI  

Yenişehir ilçesi Ofis semtinde Milli Eğitimin bünyesinde Köseoğlu Ofis Lojmanları ile İç Ofis Lojmanları’nın bulunduğunu kaydeden mağdur öğretmenler, kendi oturma sürelerinin dolup çıktıklarını ancak diğer meslektaşlarının ise kendilerine gönderilen tebligata rağmen nedense çıkmadığını ileri sürdü.

“BİN LİRA ÖDEDİĞİM LOJMANDAN ÇIKIP 12 BİN LİRAYA KİRADA OTURUYORUM”

Mağduriyetlerinin giderilmesi için ilgili yerlere yazılı olarak başvuruda bulunduğunu ancak şu ana kadar herhangi gibi çözümün olmadığını dile getiren mağdur bir öğretmen, şunları söyledi:

“Bir sene önce kaldım. Sürem dolmadan İl Milli Eğitim Lojmanlar Şubesi’nden beni arayıp lojman süreniz dolmuş, boşaltmak zorundasınız dediler.  Ben de bana süre verilmesini istedim. İki, üç ay sonra çıkmak zorunda kaldım. Milli Eğitimden beni çağırdılar. Belli bir süre verdiler, eğer bu süreye kadar çıkmazsanız kolluk kuvvetleri tarafından eşyanız kapı önüne bırakılacaktır. Bu nedenle hemen apar topar çıkmak zorunda kaldım. Şu an Diclekent’te kalıyorum, kirada oturuyorum. Diclekent’e kiralar şu an 12 bin TL’nin aşağısında yok. Ben her ay 12 bin TL ödüyorum. Eğer ki lojmanlardan çıkmamış olsaydım sadece bin lira ödeme yapacaktım. Diclekent’te bir ay sonra kiralar 15 bin TL olacak.

NE ÇIKARILDILAR NE DE YAPTIRIM UYGULANDI 

Benimle beraber birkaç kişi çıktı ama diğerleri 5 yıl süreleri bitmesine rağmen yani 5+2,3 hala kalmaya devam ediyorlar. Ama lojman yönetmeliğinde oturma süresi 5 yıldır, bellidir zaten. Herhangi bir yaptırım da bugüne kadar uygulanmamıştır. Kalan personeller tebligat yapılmış, ama mevzuata belirtildiği üzere herhangi bir kolluk kuvveti gelmemiştir.

“BÜTÜN MEMURLARA EŞİT BİR ŞEKİLDE MUAMELE EDİLMELİ”

Bütün memurlara eşit bir şekilde muamele edilmesi gerekiyor 657 Devlet Memurları Kanununa göre. Ben burada görüyorum ki herhangi bir eşitlik söz konusu değil. Kalanlar yıllardır kalmaya devam ediyorlar. Hileyle kendini görev tahsisi gösteriyorlar.  Diyelim ki, memurdur ya da öğretmendir; 5 yıl kalması gerekiyorken, 10 yıldır 15 yıldır kalıyor.  Tabi bunlar mevzuata aykırıdır.  Bunların araştırılması lazım. Yani gerçekten şu an kalanlar kendilerimi kalıyor yoksa başkası ı mı onun yerine kalıyor? Bu belli değil.

MAĞDUR ÖĞRETMENDEN ŞOK İDDİA: BAŞKASINA KİRAYA VERİYORLAR

Çıkıp başkasına kiraya verenler de vardır. Yani ben başvurmuşum, bana çıkmıştır ben de başkasına kiraya vermişim. Yani ben başkasını yerleştirip ondan kira alıyorum. Bu da büyük bir suçtur, araştırılması lazım. Köseoğlu Ofis Lojmanları ile İç Ofis lojmanlarında bu şekil vardır ve bunun araştırılması lazımdır.  Şu an tahminime göre süresi dolup çıkmayan 10 kamu personeli var.

“ÇIKMAYANLAR HAKKINDA İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI”

Mağdur bir öğretmen, CİMER ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yazı yazdığına rağmen süreleri dolan ve aralarında öğretmenlerin de bulunduğu kamu personelinin halen lojmanlarda oturduklarını ileri sürdü.

Söz konusu durumu ve mağduriyetini CİMER’e yazdığını ve CİMER’in İl Milli Eğiitm Müdürlüğü’ne cevap yazdığını kaydeden öğretmen, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, oturma süresi dolmasına rağmen lojmanlardan çıkmayan söz konusu kamu personelleri hakkında idari soruşturma başlattıklarını kendilerine ilettiklerini öne sürdü.

İŞTE KONUT YÖNETMELİĞİ

Konuttan Çıkma

Madde 33 – Bu Yönetmelik kapsamına giren;

a) (Değişik: 1/9/1986-86/10974) Özel tahsisli, görev tahsisli veya hizmet tahsisli konutlarda oturanlar; tahsise esas görevin son bulduğu tarihten itibaren iki ay; başka kurumda aynı veya eşdeğer bir göreve nakledilenler en geç altı ay içerisinde konutları boşaltmak zorundadırlar.

(1)  15/1/1991 tarih ve 91/1391 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla, bu madde ile bağlantılı olan (9) sayılı cetvel değiştirilmiş ve Yönetmeliğe (10) sayılı cetvel eklenmiştir.

b) Sıra tahsisli konutlarda oturanlar, beş yıllık oturma süresinin bitiminden onbeş gün veya yararlanacak personel olmaması nedeniyle oturmaya devam edenler ise çıkması için ilgili idarece yapılan tebligat tarihinden itibaren bir ay içinde; emeklilik, istifa, başka bir yere nakil ve her ne şekilde olursa olsun, memuriyet veya işçi sıfatı kalkanlar, ilişkilerinin kesildiği tarihten itibaren iki ay içinde,

c) Konutlarda oturmakta iken ölenlerin aileleri, ölüm tarihinden itibaren iki ay içinde,

d) Konutta  oturmakta  iken  bulunduğu  il  veya  ilçe  dışındaki  bir  sıkıyönetim savcılık  veya  mahkemesine  veya  adli  müşavirliğine  veya  sıkıyönetim  komutanlıkları  emrindeki  kadrolu  askeri   ceza  ve   tutukevi  Müdürlüklerine   atananlar   veya   bu görevlerden başka bir yerdeki aynı veya değişik bir göreve atananlar, ilişkilerinin kesildiği tarihten ve sıkıyönetimin kalkması halinde, görevleri nedeniyle konut tahsis edilenler, sıkıyönetimle ilgili görevlerin bittiği tarihten itibaren altı ay içinde.

e) Tahsis yapıldıktan sonra konutta oturma şartlarını haiz olmadıkları anlaşılanlar, kendilerine yapılan tebligat tarihinden itibaren iki ay içinde,

f) Staj, kurs, tedavi amacıyla görevlerinden geçici olarak ayrılanların aileleri, normal oturma süresini tamamladıkları tarihte,

g) Geçici veya sürekli olarak yurt içi veya yurt dışı göreve atananlardan, ailesini beraberlerinde götürmesinde siyasi, askeri veya emniyet mülahazası ile sakınca görülenlerin aileleri, görevlinin bu görevi sona erdiği tarihte, Konutları boşaltmak ve anahtarlarını, yetkili birime vermek zorundadır.

KONUTTAN ÇIKARILMA

Madde 34 – Konutlar, 33 üncü maddede belirtilen süreler sonunda boşaltılamaz ise tahsise yetkili makam tarafından ilgili mülki veya askeri makamlara başvurulur. Bu başvuru üzerine konut, başka bir bildirime gerek kalmaksızın, kolluk kuvveti kullanılarak, bir hafta içinde zorla boşalttırılır. Zorla boşalttırmaya karşı, idareye ve yargı mercilerine yapılacak başvuru, boşalttırma işleminin icra ve infazını durdurmaz.

Haber: Orhan YALÇIN

Editör: Orhan Yalçın