Diyarbakır’da 90’a yakın sivil toplum örgütü ve meslek odalarının yer aldığı Kent Koruma Ve Dayanışma Platformu, çözüm sürecine ilişkin ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, 27 ile 29 Ocak 2025 tarihleri arasında TBMM Başkanı ve Meclis’te grubu bulunan tüm siyasi partilerle görüşme yapılacağı belirtildi.
Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Türkiye ve Ortadoğu coğrafyası, son derece kritik bir dönemden geçiyor. Eski dengelerin ortadan kalktığı ve yeni dengelerin kurulduğu bu dönemde, her ülke için en mühim husus kendi içinde barışı sağlamasıdır.
Türkiye’de iç huzurun sağlanması ve istikrarlı bir düzenin temin edilmesi, Kürt meselesinin çözümü ile yakından irtibatlıdır. Zira bu mesele, her şeyden evvel insani açıdan tahammülü zor acılara yol açmış; ayrıca ekonomik, sosyal ve siyasal açılardan da ağır tahribatlara neden olmuştur.
Uzun bir tarihi arka plana sahip olan bu meselenin çözümsüzlüğe mahkûm edilmesi; toplumsal yaşamı her yönü ile olumsuz etkilemiştir. Bugün ise hepimize ağır faturalar çıkaran bu meselenin çözümü için tarihi bir imkâna sahibiz.
Bünyesinde, iş dünyası, meslek odaları, sendikalar, sağlık örgütleri, basın kuruluşları, hak örgütleri, inanç gruplarını temsil eden kuruluşlar, kadın, çocuk, kent, çevre, hukuk, dil, kültür/sanat alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarını barındıran Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, toplumsal yaşama etkisi olacak bütün siyasi ve sosyal gelişmelere ilişkin görüşlerini sürekli kamuoyu ile paylaşmış ve gelişecek politikalara olumlu katkıda bulunmaya çalışmıştır.
Platformumuz, yüklendiği sorumluluk gereği, yakın dönemde Kürt Meselesinin demokratik yollarla çözümü konusunda başlayan tartışmalara ilişkin görüşlerini paylaşmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Mecliste grubu bulunan tüm siyasi partilerle görüşmek üzere 27 ile 29 Ocak 2025 tarihleri arasında bir dizi görüşmeler yapacaktır. Bu görüşmelerin amacı:
Kürt Meselesinin diyalog yolu ile çözümü konusunda gelişecek sürecin destekçisi ve takipçisi olacağımıza, Diyarbakır ve bölge kentlerinde, gelişecek sürecin kalıcı barışa ulaşması konusunda çok ciddi bir talep ve isteğin bulunduğuna, Yürütülecek sürecin siyasi kaygılardan uzak, evrensel insan haklarını esas alan bir perspektif ile sürdürülmesi için tüm kesimlerin sorumlu davranması mecburiyetine, Gelişecek süreç içerisinde olası tıkanıkların soğukkanlılık ile karşılanarak meselenin barışçıl bir şekilde çözümü konusunda ısrarcı ve cesur olunması gerektiğine, Sürecin toplumsallaşması için sivil toplum örgütlerinin de dahil edildiği yöntem belirlenmesinin çok önemli olduğuna dair fikirlerimizi ilgililere iletmektir.
Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu olarak;
Ne kadar ağır olursa olsun tüm sorunlarımıza ancak demokrasi içinde kalıcı bir çözüm bulunabileceğine inanıyoruz. Kürt meselesi başta olmak üzere ülkenin bütün kronik sorunlarına demokratik siyaset içinde çare aramanın en akılcıl yol olduğunu biliyoruz. Gün; dışlamanın değil kapsamanın, yıkmanın değil yapmanın, çatışmanın değil uzlaşmanın günüdür. Gün; birbirimize parmak sallamanın değil tokalaşmanın, birbirimize sırt çevirmenin değil kucaklaşmanın günüdür. Mevcut sürecin başarılı bir şekilde neticelenmesi ve çatışmaların son bulması için üzerimize düşeni yapacağımızın sözünü veriyoruz.
Dün olduğu gibi bugün de, barış ve demokrasi için çaba gösterenlerin yanında duruyor; barış ve demokrasi adına ümitlerin yeşermesine ve iyimser bir havanın doğmasına vesile olan herkese teşekkür ediyoruz.
27-29 Ocak 2025 tarihleri arasında heyetimiz tarafından yapılacak görüşmelere ve genel olarak sürece dair fikirlerimizi Diyarbakır’a döndükten sonra ayrıntılı bir basın toplantısı düzenleyerek kamuoyu ile paylaşacağımızı saygılarımız ile duyururuz.