Diyarbakır’da 190’a yakın Sivil Toplum Örgütü ve Meslek Odalarının yer aldığı Kent Koruma ve Dayanışma Platformu’nun Sorumlular ortaya çıkarılsın, zararlar karşılansın!” başlıklı yayınladığı açıklama şöyle:

Diyarbakır Çınar Yangın-1

“Diyarbakır İli Çınar (Xana Axpar) İlçesi Köksalan Kırsal Mahallesinde çıkan ve rüzgarın şiddetiyle Yazçiçeği, Bağrık ve Ağaçsever mahallelerini etkileyen yangın Mardin İli Mazıdağı (Şemrex) İlçesi Yücebağ, Şenyuva ve Yetkinler Mahallesindeki ormanlık ve yerleşim alanlar önemli ölçüde etkilenmiştir.

Kamuoyuna yansıyan haberler üzerine, yangının sebepleri ve yarattığı tahribatı tespit etmek için platformumuz bileşenlerinden alanında uzman kişi ve kurumlardan oluşan bir heyetle yerinde inceleme ve tespitlerde bulunulmuştur.

“13 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ”
Yerinde yapılan incelemelerde, 55.000 dekar alanın etkilendiği; bunun 20.000 dekardan fazlasının ekili tarım alanı olduğu; 13 insanın yaşamını yitirdiği, 5'i ağır olmak üzere çok sayıda yaralının bulunduğu, 504 hayvanın can verdiği, 214'nün kesime yönlendirildiği, 100'ün üzerinde tedavisi devam eden hayvanın bulunduğu tespit edilmiştir. Yangının 55 bin dekar alanda etkili olduğu göz önüne alınınca tahribatın, ekolojik yıkımın boyutunun çok büyük olduğu, yangın alanında bulunan insan dışı varlıklar için bir yok oluş gerçekleştiği açıktır.

YAKININ ÇIKIŞ SEBEBİ NEDİR?
Heyetimizce yapılan gözlemler ve köy sakinleriyle yapılan görüşmelerde, yangının elektrik tellerinin çakışması neticesinde oluşan kıvılcımın, ekili alanlara yansıması ile oluşmuş olabileceği kanısına varılmıştır. Köy sakinleriyle yapılan görüşme içeriklerinde, elektrik direklerinin 1987 yılında kurulumunun yapıldığı, 37 yıllık süreç içerisinde bakım ve onarım çalışmasının yapılmadığı, olağan dışı durumlar karşısında oluşabilecek zararlara dair gerekli önlemelerin alınmadığı, afet süreçleriyle ilgili herhangi bir bilgilendirme ve hazırlık çalışmasının yapılmadığı bildirilmiştir.

“HAVADAN MÜDAHALE GEÇ KALINDI”
Coğrafi koşullar itibariyle bölgenin tepelerden oluşmasından kaynaklı karadan müdahalenin zor olması gözetildiğinde, havadan müdahalenin acil bir şekilde gerçekleşmesi gerekirken geç kalındığı oluşan zararın etkilerin ağırlaşmasına sebebiyet verildiği görülmüştür.

Kent Koruma ve Dayanışma Platformu olarak yerinde tespit ve incelemeler neticesinde, ayrıntılı raporumuzu ilerleyen süreçte kamuoyu ile paylaşacağız. Ancak ivedi bir şekilde;

- Yangından etkilenen bölgenin Afet Bölgesi İlan edilmesi

- Tüm yetkilileri etkin bir soruşturma yürüterek, sorumluların tespiti ve cezalandırılmasına yönelik yargı sürecini yürütmesi

- Yangından etkilenen yurttaşlara ilişkin hasar tespiti ile birlikte zararların karşılanmasına yönelik yetkileri gerekli çalışmaları yapmaya davet ediyoruz.”

Kaynak: Bülten