Yıllardır bayramlarda yapılan ve Diyarbakır'ın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan mahlepli Diyarbakır çöreği, geçmişten günümüze gelen bir lezzettir. İçindeki baharatların kokusu ve zenginliğiyle Diyarbakır’da en çok sevilen bu lezzet, kentte asırlarca yaşayan her milletten bir şey alarak günümüze kadar ulaşmıştır, Eskiden evlerde özellikle bayramlarda yapılarak tüketilen bu lezzet, şimdilerde her fırın ve pastanede bulunabiliyor. Kahvaltıların da vazgeçilmezi olan çörek, her dönem en çok talep edilenler arasında yerini alacağa benziyor.
ÇÖREK, GELENEKSEL BİR LEZZET
Diyarbakır mutfağının eşsiz lezzetleri günümüze kadar gelmiş ve her inançtan her milletten bir şeyler kazanmıştır. Geleneksel Diyarbakır mutfağı da bu tarih çerçevesinde şekillenmiş ve günümüze kadar gelmiştir. Bu lezzetlerden biri olan mahlepli çörek de kentte boy göstermiş Süryani, Ermeni, Müslüman gibi birçok milleti mutfağında farklı baharatlar ve farklı isimlerle yer almış ancak genel olarak Diyarbakır Çöreği adı ile anılmıştır. Diyarbakır mutfağının bu eşsiz lezzetleri de günümüze kadar gelmiş ve her inançtan her milletten bir lezzet kazanmıştır. Kara çörek otu, mahlep, susam (kunci), mayana Diyarbakır çöreğinin olmazsa olmaz baharatlarından. İlk lokmanızda çöreğin hafif acı olduğunu düşünebilirsiniz. Bu içindeki mahlepten kaynaklanmaktadır. Yöre halkı tarafından kahvaltılık olarak tüketilen bu hamur işinin enfes bir tadı vardır. Diyarbakır’daki hemen hemen her pastanede bulunur.
BAYRAMLARIN OLMAZSA OLMAZI
Diyarbakır, yöresel lezzet bakımından belki de en dolu ve ilginç mutfaklardan biridir. Çeşitli yemekleriyle insanların dikkatini çekmeyi başarmış bu güzide il, genelde etli yemekleriyle öne çıkar. Diyarbakır, yemek çeşitliliğinin yanında, tatlı ve çöreklerinin de tatları dikkat çeker. Mahlepli çörek denilince akla hemen Diyarbakır çöreği gelir. Diyarbakır’da adettendir, her bayram öncesi, Arefe gününde özellikle çörekler pişirilir ve sofraya konur. Çocuk, yaşlı, kadın ve genç demeden herkes bir an önce bayram gelsin de evler çörek koksun diye bekler. Diyarbakırlılar için bayramın en önemli geleneklerden biri de çörek kokusudur. Bayramı bekleme sebeplerinden birisi de Diyarbakır çörekleridir. Bayramlarla özdeşleşen bu çörekler, şimdi evlerde, fırınlarda, pastanelerde kolay ulaşılabilir oldu. Özellikle kahvaltılarda çokça sevilen çörek, şimdilerde en çok en çok tercih edilen lezzetler arasında yer almakta.
Mahlepli Çörek İçin Malzemeler
Hamuru için
3 su bardağı süt
1 paket yaş maya
1 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı mahlep
2 yemek kaşığı yeşil çörek otu
2 yemek kaşığı Diyarbakır susamı
1 yemek kaşığı çörek otu
250 gram bitkisel margarin yağı
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
Tepsiyi yağlamak için
Ayçiçek yağı
Üzeri için
2 adet yumurta
4 yemek kaşığı susam
Mahlepli Çörek Yapılışı
Önce bir kasenin içine mayamızı koyuyoruz. On tane de şekeri koyuyoruz. 1 bardak ılık suyumuzu koyuyoruz. Mayamız yumuşarken diğer işleri elden çıkaralım.
Çörek otu ve kahverengi susamı bir kaseye koyuyoruz, tertemiz yıkadıktan sonra süzüyoruz.
Süt hariç diğer tüm malzemeleri yavaş yavaş karıştırmaya başlıyoruz.
Bütün unumuzu kaba yada leğene koyuyoruz, ortasına suyu koyup çekmesini biraz bekliyoruz sonra, elimizle malzemeleri karıştırıp elimizle bir yandan da tere yağını eziyoruz iyice dağılsın diye. Hamur oluşmaya başlayınca sütü azar azar eklemeye başlıyoruz.
Hamur tamam olunca üstünü kapatıp, bir battaniye ile örterek dinlenmeye alıyoruz. Hamurun mayalanması için.
Bir kaç saat sonra hamur mayalanmışsa, elimize alabileceğimiz kadar yuvarlak yada bir portakal şeklinde alarak hamuru alıp açıyoruz. Şeklini vermeye başladıktan sonra tepsiyi yağlıyoruz, üstüne susamlı yumurtalı sosu da sürdükten sonra fırına veriyoruz. Şekiller örgü ve paralelkenar olabilir güzel görünür.
Haber: Remziye ÇELİK