Bin yılı aşkın süredir Anadolu topraklarında yapılan kebabın anavatanı Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz’dir. Gaziantep, Şanlıurfa, Adana ve Mersin kebap konusunda ilk sıralarda yer alırken, Diyarbakır da son yıllarda adından söz ettirmeye başladı. Bu şehirlerin her biri farklı kebap pişirme ve sunma tarzlarına sahip olup yüzyıllardır aralarında tatlı bir rekabet de bulunmaktadır. bu lezzetlerden biri de Diyarbakır yöresine özgü Lüle Kebabıdır.
Azerbaycan’ın da milli yemeği, Ermenistan'ın geleneksel yiyecekleri arasında yer alan Lüle Kebabı Diyarbakır’da son yıllarda hızla yayılan bir lezzet haline geldi. Peki, lüle kebabı nasıl yapılır? işte lüle kebabının tarifi...
LÜLE KEBABI NASIL YAPILIR? ADIM ADIM LÜLE KEBABI TARİFİ
Lüle kebabı, kıymadan hazırlanan bir kebap türüdür. Diyarbakır’da ise kuzu etinden elde edilir. Uzunlamasına şişe takılıp mangalda yapılır. Çeşitli kaynaklara göre Lüle ve Adana kebabı aynı yiyecektir. Dış görünüşü olarak silah lülesine benzediğinden dolayı bu şekilde adlandırılmıştır. Azerbaycan'ın da milli yemeği olan Lüle kebabı aynı zamanda Ermenistan'ın da geleneksel yiyecekleri arasında bulunur.
Lüle Kebabı Malzemeleri:
1 kg kaburga kısmından kuzu eti
200 gr kuyruk yağı
Tuz
Karabiber
Lüle Kebabı Yapılışı
Et, kuyruk yağı, tuz ve karabiber zırhla iyice kıyma kıvamına getirilir. Tüm malzemeleri baharatlarla birlikte karıştırıp güzelce yoğurup uzun köfte şekli verip şişten geçirilir. El ıslatılarak yuvarlak olarak parmak izi kalacak şekilde yuvarlak olarak şişe çekilir. Kömür ateşinde pişirilir.