Dicle ilçesine ait olduğu düşünülen, buğday, nohut ve isteğe göre yeşil ya da siyah mercimekle yapılan Serbizer Çorbası, Diyarbakır’a özgü lezzetler arasında yer alır. Geçmişte neredeyse her evde özellikle kış aylarında en az haftada bir yapılan çorba, günümüzde de sevilen tatlardan biridir.
Serbizer Mercimek çorbası malzemeleri ve tarifi:
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı döğme ( aşurelik buğday)
1 su bardağı nohut
1 ad büyük boy kuru soğan
2 çay kaşığı tuz, pul biber
2 çay kaşığı kişniş tohumu
8 su bardağı et yada tavuk suyu
Üzeri için:
25 gr sadeyağ (tereyağı da kullanabilirsiniz)
4 çay kaşığı kuru nane
2 çay kaşığı pulbiber
Yapılışı:
Döğme ve nohudu bir gece önceden iyice yıkayıp ayrı kaplarda bol suyla ıslamaya bırakın, ertesi gün, yıkayıp süzdüğünüz mercimeği büyükçe bir tencereye aktarın. Üzerine ıslanmış nohut ve döğmeyi ekleyin. 8 su bardağı et yada tavuk suyunu da ilave edip orta ısılı ateşte bakliyatlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğanı incecik yemeklik doğrayıp kaynayan çorbaya kadın. Tuz, pulbiber ve döverek toz haline getirdiğiniz kişnişi ekleyin.(toz kişnişte kullanabilirsiniz). Çorbayı kısık ateşte 10-15 dakika daha pişirip ocaktan alın. Yağı küçük bir tavada kızdırıp nane ve pul biberli sosu çorbanın üzerine gezdirip sıcak servis yapın.
Ayrıca Serbizer Çorbası sadece mercimek ve iri pilavlık bulgurla da yapılabilir.
Haber: Remziye ÇELİK