Geleneksel Diyarbakır mutfağının vazgeçilmezi Reyhan şerbeti, yaz aylarında serinlemek isteyenler için hem göze hem damağa hitap ederek harareti alıyor. Kentte sadece birkaç yerde bulunan reyhan şerbetinin öksürüğe, emziren annelere, karaciğere, böbreklere, kansızlığa, bağışıklık sistemine, sindirim sistemine, solunum yolu hastalıklarına, göz sağlığına ve mide sorunlarına iyi geldiği biliniyor.

Hevsel Bahçelerinden toplanan reyhan otlarından elde ettikleri şerbeti 4 yılı aşkın bir süredir Sur’da işlettikleri çay evinde satan Emre Tanrıkulu,  şerbetin bardağını 20 liraya veriyor.

“ŞERBETİ HEVSEL BAHÇELERİNDEKİ REYHANLARDAN YAPIYORUZ”

Hevsel Bahçelerinden toplanan reyhan otlarından yapıp sattıkları şerbetin sevilldiğini söyleyen Emre Tanrıkulu, “Hevsel Bahçelerinden topladığımız reyhanları evde annemle birlikte hazırlıyoruz. 4 yılı aşkındır işlettiğimi çay evinde evde hazırladığımız şerbetin bardağını  şu an 20 liraya satıyoruz. Yapılış aşamasında ise kaynar suya şerbetin içinde ismini aldığı kuru reyhan, tarçın, şeker, kişniş, zencefil, limon ve yöresel baharatlar olur. Bir saat kadar demlenmeye bırakılır. Demlendikten sonra soğutulup tüketilir. Meyan şerbetinden daha hafif bir tadı var. Genellikle dışarıdan kenti gelen ziyaretçiler tercih ediyor. Kentte de her yerde bulunmuyor. Bölgede sadece Diyarbakır ve Mardin’de reyhan şerbeti bilinir. Diyarbakır’da toplasanız birkaç yerde var. Genel olarak beğeniliyor. Doğal antibiyotiktir. Şeker, tansiyon gibi birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Şerbetlerin çoğu Osmanlı’dan gelen bir kültür. Osmanlı kültürünü bilenler şerbeti bilir” diye konuştu.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik