Kaynartepe Mahallesi, 26 Eylül 2020'de Cumhurbaşkanlığı tarafından “riskli alan” ilan edilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bunun üzerine mahalleyi 22 Mart 2021'de “Kentsel Dönüşüm Alanı” ilan etmişti. Diyarbakır 3’üncü İdare Mahkemesi, Bağlar ilçesine bağlı Kaynartepe Mahallesi'nde belediyenin hayata geçirmek istediği kentsel dönüşüm projesini "kanuna aykırı" bularak, iptal etmişti. Öte yandan Maraş merkezli depremlerde Diyarbakır’da en çok ağır hasarlı binanın olduğu ilçe ise Bağlar olmuştu.

MAHALLELİLER EVLERİNİ TERK EDİP KİRADA OTURUYOR
Kaynartepe Mahallesi yıllar önce kentsel dönüşüm kapsamına girmişti. Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından birkaç apartman yıkılmıştı. Fakat 3 yıl süreyle yıkımlar durdu. Mahalle sakinleri bir an önce evlerinin yıkılmasını istiyor. Mahalle sakinlerinin çoğu evlerini terk etmek zorunda kalıp başka bir semtte kirada oturmak zorunda kaldılar. 293. Sokakta çoğu ev sahibi evlerini terk etti. Mahalleliler bir an önce kentsel dönüşüm kapsamına girmesini istiyor. 

MAHALLE UYUŞTURUCULARIN MESKENİ HALİNE GELDİ
Mahalle içerisinde birçok ev kullanılamaz hale gelmiş durumda. Boş evler ise madde kullanıcıların ve bağımlıların meskeni haline geldi. Bu durumdan mahalleliler şikayetçi. Akşam olmadan herkes evlerine girmek zorunda kalıyor. Her gece madde bağımlıları evlere girerek yan binada oturan vatandaşları rahatsız ediyor. Birçok mahalleli de bu durumdan dolayı bir an önce mahallelerin kentsel dönüşüme girmesini istiyor. Bazı apartmanlarda kimseler olmazken bazılarında ise 2, 3 ev sahibi tek oturduğu görüldü.

Diyarbakır Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne 50 işçi alınacak! Diyarbakır Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne 50 işçi alınacak!

MAHALLELİ KENTSEL DÖNÜŞÜM İSTİYOR
Mahallede birçok vatandaş evlerini terk edince mahalledeki çoğu dükkan sahipleri kapatıp gitti. Mücadele’ye konuşan bir mahalle sakini, “Apartmanlarda kimseler kalmadı. Sadece 5 bilemedin 10 daire kaldı. 293. Sokak acilen kentsel dönüşüm kapsamına girmesi gerekiyor. Burası hayalet mahalleye döndü. Mahalleli birer birer buralardan gitmek zorunda kalıyor. Bir camimiz bile yoktur. Burada sadece 4 esnaf kaldık. Yanımızdaki esnaflar kentsel dönüşümü beklediler baktılar ses seda yok, onlarda kapatıp başka memleketlere başka semtlere gittiler. Arka tarafımızda yıkık dökük binalar vardır. Her gün madde bağımlıları oraya gelip insanları rahatsız ediyorlar. Çocuklarımızı bakkala bile göndermekten korkuyoruz. Biran önce bu mahalleyi kentsel dönüşüm kapsamına alsınlar. Vatandaşlar mağdur oluyor. Mahallelinin eli ayağı bağlanmış durumda. Nereye gitsek elimiz boş dönüyoruz” Diye konuştu

DEPREMDE AĞIR HASAR ALAN MİNARE YIKILDI CAMİ HARABEYE DÖNDÜ
Mahallede bulunan Hacı Ömer Camisinin minaresi 6 Şubat depremlerinde hasar almıştı. Depremden 6 ay sonra minare yetkililer tarafından yıkıldı. Yanlış yıkım sonucunda cami adeta harabeye döndü. 1 yıldır cami kullanılamaz halde duruyor. Caminin kapısına ise kilit vuruldu. Mahalleli ise camisiz kaldı. Kentsel dönüşüm umuduyla yaşayan mahalleli çevrede olan bitene göz yummak zorunda kaldıklarını üzülerek ifade ettiler.

Muhabir: Abdullah AKYOL