Diyarbakır, sahip olduğu nehir ve çaylar üzerinde kurulu Karakaya, Dicle ve Batman barajları sayesinde su gücünden kentin tükettiğinden fazla elektrik enerjisi üretimi yapıyor. Son dönemlerde ise Diyarbakır’da kurulan güneş paneli santralleri ile güneş ışınından faydalanarak enerji üretiminde de hızlı bir artış olurken, bu kez RES enerjisi kurulacak.
PROJE DEĞERİ 1 MİLYAR TL
Milak Enerji Anonim Şirketi tarafından Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesi, Atalar, Polatuşağı, Ormançayı, Akbaşak ve Aktaş Mahalleleri mevkiinde 7 adet türbinden oluşan Mila-6 Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Elektrik Depolama Tesisi (EDT) kurulup işletilmesi planlanıyor.
1 milyar 94 milyon TL değerindeki proje kapsamında kurulacak olan santralin kurulu gücü 50,4 MWe olacak. 50,4 MWh kapasiteli Elektrik Depolama Tesisi’nde ise lityum-iyon bataryalar kullanılacak.
Santralde toplam 201.600.000 kWh/yıl elektrik enerjisi üretilmesi planlanıyor. Proje kapsamında üretilecek olan enerjinin öngörülen sisteme bağlantı noktası ve gerilim seviyesi; iki ayrı EİH ile Karakaya-Diyarbakır-3 EİH’ya girdi-çıktı bağlantı, 154 kV olup üretilecek olan enerji santral sahası içerisindeki Elektrik Depolama Tesisinde depolanacak.
RES ÇEVREYE ZARARLI MI?
Yerleşim alanlarına bu kadar yakın olan RES'lerin gürültü, düşük frekanslı ses ve gölge etkileri nedeniyle meydana gelen ve “Rüzgar Türbini Sendromu” olarak adlandırılan sağlık sorunlarından bazıları şunlardır: Kulak çınlaması, baş dönmesi atakları, dengesizlik, çarpıntı, bulantı, asabiyet. Ayrıca, rüzgar türbinlerinin faydadan çok zarara neden olduğu, kömür kullanılarak yapıldığı, kuş ölümlerine sebep olduğu gibi iddiaları da yaygınlaşıyor.