12 bin yıllık geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim kent Diyarbakır, zengin mutfağı ile öne çıkmaktadır. Bu yemeklerden biri de Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesine ait olduğu düşünülen ve oldukça lezzetli elma düzmesidir. Yemeğin dikkat çekici özelliklerinden biri de biber dolması gibi hazırlanıp, ekşi ve tuzlu bir tada sahip olmasıdır. Ayrıca elma düzmesi bir tencere yemeğidir.

EKŞİ VE TUZLU BİR LEZZET
Elma düzmesi, Diyarbakır mutfağından Osmanlı mutfağına girmiş bir saray lezzetidir. Biber dolması gibi hazırlanır. Elmalar ikiye ayrılıp içi etle doldurulur ve sonra tencerede pişirilir. Ekşi ve tuzlu bir lezzettir. 

Elma Düzmesi’nin tarifi şöyle:
Bir kapta kıyma, yumurta, tuz, karabiberi ve pul biberi yoğrulur. Hazırlanan kıymadan küçük ve yassı köfteler hazırlanır. Elmalar yuvarlak dilimlenerek yağda kızartılır. Bir tencereye bir kat köfte bir kat elma olacak şekilde dizilir. Köfteler ve kızartılmış elmanın üzerine su ve tuz ilave edilerek kısık ateşte suyu iyice özleşinceye ve elmalar yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Not: isteğe göre elmalar yağda kızartılmadan da kullanılabilir.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik