Diyarbakır’da daha önce böyle bir yer nadiren görmüşsünüzdür. Aklınıza kıraathane gelince direk ya futbol ya da okey taşları geliyor. Fakat Bağlar ilçesi Hatboyu Caddesi’nde bulunan bir kıraathane diğerlerinde çok farklıdır. Tıp öğrencisinden tutun mühendisine polisine genellikle ise emeklilere kadar her kesimden oluşan bu kıraathanede sabah saatlerinde başlayıp akşam vakitlerine kadar satranç oynanıyor. Bir elinizde çay içiyorsunuz diğer elinizle de satranç taşlarıyla rakibi yenme derdindesiniz. 

BURADA BEYİN JİMNASTİĞİ YAPIYORUZ
Buraya Türkiye’nin şampiyonları da geliyor. Hepsi kendini burada geliştirip Diyarbakır ve Türkiye’yi temsil edecek kadar kendilerini geliştirmişler. Kıraathane özellikle hafta sonları yoğun oluyor. Mücadele’ye konuşan 2021 bölge satranç birincisi Mahsum Karataş, “Burada arkadaşlarla beraber çay eşliğinde satranç oynuyoruz. Burada diğer kıraathanelere nazaran tavla, okey diğer oyunlar olmadığından dolayı sadece satranç oynamaktalar. Bu şekilde satrancımızı geliştirdik. 2021 yılı Diyarbakır il birinciliği ile ilimizi temsil ettim. Anlamsız ve boş işlerle uğraşacağımıza burada fikir alışverişi yapıyoruz. Satranç üzerine muhabbetler kuruyoruz. Bunun yanı sıra burada çeşitli arkadaşlıklar ediniyoruz. Biz burayı kıraathane olarak görmüyoruz. Açıkçası burası zihinsel spor yaptığımız bir yer olarak görüyoruz. Bizim amacımız buraya gelip beyin jimnastiği yapmaktır”

19 YAŞINDAKİ AHMET’İN BÜYÜK BAŞARISI
Diyarbakır 2024 satranç şampiyonu 19 yaşında Ahmet Kutay ise, “15 yaşında beridir satranç oynuyorum. 2 buçuk yıldır bu kıraathaneye geliyorum. 2024 Diyarbakır satranç turnuvasında birinci oldum. Aldığım ödülü bu kıraathaneye bıraktım. Satrancımı geliştirmemde buranın çok katkısı oldu. Satrancı bana ilk öğreten abimdi. Sonra kendimi geliştirip abimi de geçtim. Sonradan tek başına oynamaya başladım. Burada çok güzel arkadaşlıklar edindim. Her gün farklı kişiler tanıyorum. Burada hem kendi yaş grubumdan hem de yaşça büyük arkadaşlarım vardır” dedi.

Diyarbakır'da ilginç bir okul! Tuvalet çok fakat kapıları yok Diyarbakır'da ilginç bir okul! Tuvalet çok fakat kapıları yok

TIP ÖĞRENCİLERİNDEN EMEKLİSİNE KADAR HERKES BURADA
Satranç kahvesine yıllardır gelenler kendilerini geliştirip büyük başarılar elde ettiler. Tıp öğrencilerinden tutun emeklisine kadar tüm kesimi hitap ediyor. Başarılarla ve ödüler dolu bu kıraathanede satranç öğrenmek isteyenler sabahın erken saatlerinde gidip yerini şimdiden alabilir.

Muhabir: Abdullah AKYOL