Turistlerin uğrak mekanı Sur ilçesi, yazın bu serinletici içeceği arayanların en çok tercih ettiği bölgelerden biri. Diyarbakır’ın sohbeti seven güler yüzlü seyyar satıcıları, özellikle Sur ilçesinin en işlek caddelerini kapsayan tezgahlarıyla, sıcak havalarda Diyarbakırlıların bu ferahlatıcı lezzete ulaşmasını sağlıyor.

Soğuk serinletici etkisiyle taze nanelerle yapılan Diyarbakır ayranı yazın kavurucu etkisiyle oluşan birçok rahatsızlığı da dindiriyor.

Diyarbakır’ın yüreği yanıyor! Herkes “Narin” diyor Diyarbakır’ın yüreği yanıyor! Herkes “Narin” diyor

SOĞUK NANELİ AYRANIN BİLİNEN FAYDALARI
Vücut sıcaklığını düşürmesi ile vücudun serin kalmasına katkıda bulunur. Su ve sütün karışımından oluştuğu için, vücudu nemli tutup su kaybını önler. Özellikle sıcak havalarda sıvı alımını artırarak hidrasyonu destekler. Sindirim sistemini rahatlatan probiyotikleri bolca içerir. Nane ise sindirimi teşvik eden özelliklere sahiptir ve şişkinliği azaltabilir. Kalsiyum, protein ve bazı vitaminler bakımından zengin bir içecektir. Ayrıca, nane kokusu ruhsal olarak da çöküşe girilen bunaltıcı havalarda rahatlatıcı olabilir. Vitamin C ve antioksidanlar içeren nane, genel sağlık ve bağışıklık sistemi için faydalı bir bitkidir. Ayran’ın tuzlu olmasını tercih edenler özellikle yazın kaybettiği tuz miktarını vücuda geri alınmasını sağlar.

Muhabir: Gurbet İpek