Kabakgiller familyasından olan Mardin ve çevresinde yetişen, yuvarlak ve uzun şeklinde iki çeşidi bulunan acurun birçok faydası bulunuyor. Meyve ve sebze olarak tüketilebilen ve aynı zamanda besleyici bir bitki olan acur, özellikle sindirim sistemine yardımcı olma özelliğiyle biliniyor. Nisan ayı başlarında nadasa olarak bırakılan ve yabani otlardan arındırılmış tarlalarda ekilen acur, havaların ısınmasıyla haziran ayı başlarında ilk mahsullerini veriyor. Yazın sofralık kışın ise turşu olarak en çok tüketilen meşhur acur, ilk mahsullerini haziran ayı başlarında verir. Cacığı, kurutması, salatası yapılan acur, Diyarbakır'da halkın yoğun rağbet ettiği sokak lezzetlerinden biri olmaya devam ediyor.

TANESİ 10 TL

Diyarbakır'da seyyar tezgahta acur satışı yapan seyyar esnaf Kadri usta, “Acur bize Mardin'in Mazıdağı, Kızıltepe Derik ilçelerinden geliyor. Kilosunu 30 liradan veriyoruz. Geçen sene kilosu 15 liraydı. Kürtçede şelengo, Batıda ise kelek ismiyle bilinir. Haziranın ilk haftalarında tezgahlarda yerini almaya başladı. Yaklaşık bir ay boyunca da tezgahta kalacak. Diyarbakırlılar seviyor. Tanesini 10 liraya satıyoruz. Kabukları soyulup tuzla yeniliyor. Acı olanlar bize ait oluyor. İadesini alıyoruz. Salatalık sağlığa nasıl faydalıysa o da öyle faydalıdır. Dolması, turşusu, cacığı, salatası yapılır. Kabak, patlıcan gibi kurutması da yapılır." Dedi.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik