Diyarbakır sokak lezzetleri denince akla gelenler arasında yerini alan buzlaç, özellikle çocuklar tarafından sevilerek tüketiliyor. Yazın her yerde kolayca bulunabilen buzlaç, kentteki birçok vatandaşın da ekmek teknesi. Buzlacı kendi imkanlarıyla evlerinde hazırlayıp termoslar içerisinde sokak ve parklarda satan seyyar satıcılar, geçimlerini bu şekilde sürdürüyor. 5 yılı aşkın bir süredir bir parkta buzlaç satarak geçimini sürdüren Hamit Abdulgani da bunlardan biri. Küçük arabasında öğlen saatlerine doğru parkta buzlaç satan Abdulgani, buzlacı en çok çocukların sevdiğini söylüyor; “Sabah 11 gibi geliyorum. Akşama kadar buzlaç satıyorum. Sıcak havada güzel zaten. En çok çocuklar seviyor. Çocuklar buzlaç yiyerek mutlu oluyor” dedi.

“BUZLAÇ TERMOSTA 10 SAATE KADAR ERİMİYOR”

Evde makinede hazırlayıp termoslarda sattığı buzlacın sırrının termos olduğunu söyleyen seyyar esnaf Hamit Abdulgani, “Abim buzlaç işini yapıyordu. On sene yaptıktan sonra bıraktı. O bırakınca ben tezgahında satmaya başladım. 5 seneyi aşkındır bu işi yapıyorum. Evde makine ile buzlacı makinesinde hazırlayıp buzluğa atıyoruz. Sonra termoslara alıyoruz. Termoslarda 10 saat kalsa bile erimiyor. Termos olmasa olmaz. Buzlaç, salep, şeker, su ve meyve aromalı toz içeceklerde ve makine ile elde edilir. Renklerini meyve aromalı toz içecekten elde ediyoruz. Sahlep de tadını veriyor. Genellikle limonlı, vişneli tercih edildiği için bunu yapıyoruz. Sabah 11 gibi geliyorum. Akşama kadar satıyorum. Sıcak havada güzel zaten. En çok çocuklar seviyor. Çocuklar mutlu oluyor.

“DİYARBAKIR’DA SOKAKTA EN UCUZ ŞEY BUZLAÇ”

Buzlacı özellikle çocukların sevdiğini söyleyen Abdulgani, sözlerini şöylem sürdürdü:

“İşe başladığım zaman buzlacın bardağı 1 liraydı. Geçen sene 3 liradan satıyorduk. Şimdi 5 liraya satıyoruz. 5 lira ile bir şey alınmaz zaten. Bir şişe su 5 lira olmuş. Şu an Diyarbakır’da sokakta en ucuz şey buzlaç. Şeker fiyatları yükseldiği için buna da zam geldi. Bunun temel ürünü toz salep ve şeker. Dondurma yiyecek parası olamayan çocuklar buzlaç alıyor. Küçükler kadar büyükler de seviyor. İşimi seviyorum. Bu işten geçimimi sürdürüyorum.”

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik