Son yılların vazgeçilmez sokak lezzetleri arasında yer alan tavuk-pilav ikilisi Diyarbakır’da da popülerleşmeye devam ediyor. Kentte yaygınlaşan fast-food alışkanlığının artmasıyla her semtin meşhur bir pilavcısı ve kendine özgü menüsünü de ortaya çıkarıyor. Çocuk yaşta mutfakta bulaşık yıkayarak Bağlar’da denenmemişi yapan ve 15 senedir neredeyse aynı semtte tavuklu nohut pilav satan Aziz Yıldız da bu pilavcılardan biri. Porsiyonunu 25 liraya sattığı tavuklu nohut pilavı ise çevrede en çok sevilen lezzetlerden biri.
KENDİNE HAS LEZZET: REYHANİ PİLAVI
Sokakta 15 senedir tavuklu nohut pilavı satan Aziz Yıldız, “15 yıldır nohutlu ve tavuklu pilav satıyorum. Daha önce bir yemek fabrikasında aşçı olarak çalışıyordum. Küçük yaşta bulaşık yıkayarak başladım. Bu işe ilk girme fikri bulaşıkçı iken mercimek çorbası ve pilav ile aklıma geldi. Daha sonra evlendim, İstanbul’dan geri geldim. İki sene tekrar yeme sektöründe çalıştım. Ancak ekonomik sebepler nedeniyle kapanınca işsiz kaldığım süre içerisinde ne yapabilirim diye düşünmeye başladım. Telefoncu, bakkal gibi birçok iş vardı. Derin düşündüm. Yapacağım iş Bağlar civarında yapılmayan bir iş yapmalıyım diye düşündüm. Buralarda olmayan bir iş yapmalıyım dedim. Sonra gidip bu seyyar araçlardan aldım. Şu an 4. Arabam. Sonra pilav işine girme serüveni başladı. İnsanlar tarafından da beğenilince devam ettim. Yaptığım pilava Reyhani Pilavı ismini verdim. İsmini ben buldum. Reyhan, pul biber ile yapıyorum. Yaptığımız tavuk da ev tavuğu. Onun suyu ile yapınca daha lezzetli oluyor. Ve çeşitli yağlardan koyuyorum. Asıl lezzet veren el lezzeti.” Diye konuştu.
“TAVUK PİLAVI EVDE KENDİM HAZIRLIYORUM”
Tavuk ve pilavını evde kendi hazırladığını söyleyen Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sabah erken saatlerinde kalkıp pilavı hazırlıyorum. İki çeşit pilav yapıyorum. Biri nohutlu biri de reyhan otundan hazırladığım sade pilav. Organik tavuklarla hazırlıyorum. Hazırlıklarımı bitirdikten sonra saat 8’de gelip işe başlıyorum. Pazar günleri hariç 15 yıldır pilav satıyorum. Önceki yıllarda gezerek satıyordum. Birkaç yıldır bu cadde üzerinde satıyorum. Önemli bir iş olmadıkça evde kalmıyorum. Sabah erken başladığım için pilav erken bitiyor. Pilavı bitirir bitirmez eve gidiyorum. Pilavı 25 lira ayranı 5 liradan veriyorum. Ben de geçen ay 5 lira zam yaptım. Günü kurtarıyorum çok şükür.”
Haber: Remziye ÇELİK