Diyarbakır, bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu iklim özellikleri dolayısıyla verimli topraklara sahiptir. Tarih boyunca sahip olduğu bu verimli topraklar ve üzerinden hiç eksik olmayan güneş sayesinde şehirde birçok ürün yetiştirilmiştir. Yine bu durum, kendisine has bir gastronomisinin oluşmasına da olanak sağlamıştır. Oldukça geniş yemek kültürüne sahip bir mutfağa sahip Diyarbakır’da yemekler kadar tatlılar da ön plana çıkmaktadır. Zengin mutfağıyla ün salmış Diyarbakır’ın tescilli lezzetlerinden olan Cimili Tatlısı, tarihçesi pek bilinmese de kullanılan malzemelerden dolayı köklü bir geçmişe sahip olduğu anlaşılmaktadır.
Yapımında kullanılan ayırt edici malzemeler;
Diyarbakır Cimili Tatlısı üretiminde; tandır ekmeği, üzüm pekmezi, ceviz ve tereyağı kullanılır.
MALZEMELER:
Tandır ekmeği, 500 gr
Üzüm pekmezi, 200 gr
Ceviz, 1 su bardağı
Tereyağı, 2 yemek kaşığı
HAZIRLANIŞI:
İlk olarak tereyağı tavada eritilir. Küp şeklinde doğranmış olan tandır ekmeği tereyağında kavrulur. Kavrulan tandır ekmeğine kırılmış olan cevizler eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Kavrulan karışıma pekmez ilave edilerek ekmeğin pekmezi çekmesi sağlanır. Servis tabağına konarak, sıcak servis edilir.
Haber: Remziye ÇELİK