UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri ile camiler, kiliseler, hanlar gibi tarihi dokusuyla göz kamaştıran kadim şehir Diyarbakır, verimli topraklarında yetişen ürünleri ve zengin mutfağıyla gastronomi alanında da adından söz ettiriyor.

Diyarbakır Erikli Yaz Türlüsü üretiminde; kuzu eti, birçok sebze, ekşi erik ve yeşil çağla kullanılır.

Erikli Yaz Türlüsünün Hazırlanışı:

Öncelikle kuzu eti yeteri kadar su ile bir tencerede ağır ateşte haşlanır. Başka bir tencerede tereyağı eritilerek domates salçası ile beraber kavrulur. Tuz ve baharat eklenerek karıştırılır. Haşlanan kuzu eti de tencereye konarak hazırlanan tereyağı-domates salçası karışımı ile iyice karıştırılır ve bir miktar kavrulur. Daha sonra yine kuşbaşı olarak doğranan bütün sebzeler de bu tencereye eklenerek yavaşça karıştırılır. Haşlanan etten geriye kalan et suyu da eklenerek türlü yemeğinin pişirilmesine geçilir. Yemeğin pişmesine yakın ekşi erik ve yeşil çağla eklenerek, karıştırılmadan pişirme işlemine devam edilir. Ortalama 45 dakikalık bir sürede pişirme işlemi tamamlanır.

Diyarbakır erikli yaz türlüsünün sıcak olarak servis edilmesi ve tüketilmesi tavsiye edilir.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Mücadele Gazetesi