Diyarbakır Lebenisi yapımında malzeme olarak; yoğurt, durum buğdayı, nohut, su, yarpuz ve tuz kullanılır. Diyarbakır Lebenisi, 11 Ekim 2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Diyarbakır Lebenisi; Diyarbakır mutfak kültürünün önemli yemeklerinden birisidir. Diyarbakır Lebenisinin hazırlanmasında; belirtilen coğrafi sınıra özgü üretim metodu bulunur. Diyarbakır Lebenisi üretiminde; yoğurt, durum buğdayı, nohut, su, yarpuz ve tuz kullanılır. Bölgede yarpuz olarak bilinen, Latince tür ismi Mentha longifolium olan yarpuz bitkisinin ayıklanmış taze ya da kurutulmuş toprak üstü kısımları kullanılır. Yarpuz bitkisi, bu yemeğe karakteristik tat ve aromasını kazandırır. Ürünün hazırlanmasında kullanılan bileşenler ve üretim metodu bakımından farklılaşan Diyarbakır Lebenisinin üretildiği coğrafi sınır ile bilinirliliği ve ünü bulunur.

Bileşen Listesi ve Kullanılan Ortalama Miktarları (6 kişilik):

2 kg yoğurt,

2 litre su,

1,5 kg durum buğdayı,

2 su bardağı haşlanmış nohut,

1 yemek kaşığı yarpuz (taze ya da kurutulmuş),

10 g tuz.

Diyarbakır Lebenisi; üretiminde kullanılan bileşen listesinde yer alan durum buğdayı ve yoğurt tercihen belirtilen coğrafi sınırdan temin edilir. Yoğurt yapımında ise genellikle koyun sütü kullanılır.

Hazırlanması:

Öncelikle durum buğdayı yıkanır ve ıslatılır. Yeteri büyüklükteki bir kapta yoğurda bire bir ölçüsünde su eklenerek ayran haline getirilir. Islatılmış ve yumuşak hale gelen durum buğdayı ve haşlanmış nohut eklenerek kaynamaya başlayana kadar karıştırılır. Pişmesine yakın yaprakları ayıklanmış olan yarpuz ve daha sonra tuz eklenir.

Yemeğin; yarpuz ile birlikte pişmesi sağlanarak yarpuzun tat ve aromasının yemeğe geçmesi sağlanır. Daha sonra pişirme işlemi tamamlanır. Diyarbakır Lebenisinin, soğuk olarak servis edilmesi ve tüketilmesi tavsiye edilir.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Mücadele Gazetesi