Güneydoğu'nun incisi Diyarbakır tarihi yapıtlarıyla olduğu kadar zengin mutfağıyla da ön plana çıkıyor. Zengin ve lezzetli mutfağa sahip olan Diyarbakır'ın mutfağı ile özdeşleşen meftune yemeği, koyun eti, patlıcan ve domates ile hazırlanır. Kuzu eti, sapıyla birlikte kurutulmuş patlıcan, kuru domates, kuru sivri biber, sadeyağ, domates salçası ve sumaktır. Kurutulmuş patlıcanların sap kısımlarına Diyarbakır'da hırçik denir. Diyarbakır Hırçikli Meftunesinin geçmişi eskiye dayanır. Diyarbakır mutfak kültürünün önemli yemeklerinden birisidir. Üretimi, coğrafi sınıra özgü koşullar barındırır. Bu sebeplerle Diyarbakır Hırçikli Meftunesinin, coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Diyarbakır mutfak kültürünün önemli yemeklerinden birisi olan Hırçikli Meftunesi 2022’de Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

DİYARBAKIR MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN ÖNEMLİ YEMEKLERİNDEN

Patlıcan meftunesi, kurutulmuş patlıcandan yapılırsa buna halk arasında “Hırçikli Meftune” adı verilmektedir. Diğer meftune çeşitleri de hemen hemen aynı tarzda pişirilmektedir. Tencerede ve suda haşlanarak pişirilen bu yemekte besin maddelerinin kaybı pek fazla değildir. Besin maddelerinin kaybının olmaması ve haşlanarak pişirilmesi beslenmede sağlıklı bir yol olarak önemli bir yer tutmaktadır. Diyarbakır Hirçikli Meftunesinin geçmişi eskiye dayanır. Diyarbakır mutfak kültürünün önemli yemeklerinden birisidir. Üretimi, coğrafi sınıra özgü koşullar barındır. Bu sebeplerle Diyarbakır Hirçikli Meftunesinin, coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

MEFTUNE MALZEMELERİ:

500 gram kuşbaşı doğranmış kuzu eti

1 su bardağı su

1 kilogram patlıcan

6 adet domates

3-4 adet sivri biber (arzuya göre acı biber de olabilir)

2 çorba kaşığı tereyağı

2 çorba kaşığı tane sumak

4 diş sarımsak

Yarım çay kaşığı un

Tuz

HİRÇİKLİ MEFTUNESİNİN HAZIRLANIŞI:

Tane sumaklar, su bardağı su sıcak su ile karıştırılarak bir saat demlenir. Hirçikli olarak kurutulan patlıcanların sap kısımları kesildikten sonra kalan kısımları 4'e bölünür ve kaynayan suda haşlanır. Patlıcanlar yumuşamaya başlayınca kuru domatesler ve kuru sivri biberler kuşbaşı şeklinde kesilip kaynayan suya eklenir. Sebzeler, bir taşım kaynatıldıktan sonra suyu süzülerek ılık suda bekletilir. Et yıkandıktan sonra 10 dakika yüksek ateşte mühürlenir. Üzerini geçecek şekilde su eklenerek 1 saat normal ateşte haşlanır. Haşlanan ete sadeyağ, salça, suyu süzülmüş sebzeler, tuz ve demlenmiş olan sumak suyu süzüldükten sonra ilave edilir. Karışım, kısık ateşte 30 dakika kadar pişirir. Diyarbakır Hirçikli Meftunesinin servisi sıcak olarak yapar. İsteğe bağlı olarak üzerine, 4-5 adet havanda dövülmüş sarımsak eklenebilir. 

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Mücadele Gazetesi