Diyarbakır mutfağında “Beluh” adıyla yerini alan köfte, Kürt mutfağındaki mercimekli köftenin Diyarbakır varyantıdır. Beluh, Diyarbakır'da yapılan mercimekli köftedir. Beluh köftesinin temel malzemesi çekilmiş mercimek ve köftelik bulgurdur. Köfte yörede yetişen türlü baharat, yeşil ot ve sebzelerle zenginleştirilerek servis edilir.
Diyarbakır Usulü Mercimek Köftesi (beluh) Tarifi İçin Malzemeler
2 su bardağı kırmızı mercimek
1,5su bardağı köftelik bulgur
2 adet kuru soğan
5-6 adet yeşil soğan Maydanoz
1 yemek kaşığı domates salçası
1-2 yemek kaşığı biber salçası
1 adet domates Tuz, pul biber, karabiber
2 yemek kaşığı tereyağı
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı dövülmüş kişniş
Belluh Yapılışı
Mercimek yıkanıp bir kaşık yağ konularak kavrulur. Üzerine 4-5 su bardağı sıcak su verilerek koyu çorba kıvamında pişirilir. Pişen mercimek ateşten alınır, bulgur ve tuz ilave edilerek ağzı kapatılır. Kuru soğan ufak ufak doğranıp yağda kavrulur. Domates ve biber salçası ile pul biber katılarak sos hazırlanır. (İstenirse 1 adet domates rendelenip sosla pişirilebilir.) Yeşil soğan ile maydanoz yıkanıp doğranır. Yumuşayan bulgura önce soğan sosu daha sonrada yeşillikler ile baharat katılarak yoğrulur. Köfte sıcak servis yapılır. Arzu edilirse salçalar katılmadan sadece pul biberle renklendirilip açık renk hazırlanır.