1900’lü yıllardan üretimine Diyarbakır'da başlanan, yapımı zor olan ve iyi ustalık gerektiren Diyarbakır Burma Kadayıfı; Diyarbakırlı ustalar sayesinde babadan oğula ve ustadan çırağa aktarılmıştır. Bu yöreden kaynaklı yapım şekli ve ustalık bilgileri zamanla diğer bölgelere yayılmıştır. Burma Kadayıfı, 1800’lü yılların sonundan bugüne kadar Diyarbakır’da ve son yıllarda Türkiye’nin birçok ilinde üretilmektedir. Diyarbakır Burma Kadayıfı tanım ve üretim metoduna uygun olarak her yerde üretilebilir.
Diyarbakır yöresine ait Burma Kadayıfı, damak tadına en çok hitap eden ve tercih edilen tatlılar arasında yer almaktadır. İlgi gören tatlılar arasında burma kadayıf ilk sırayı alarak, nişan ve kız isteme törenlerinin de en çok tercih edileni.
Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 29.11.2013 tarihinden itibaren korunmak üzere 30.10.2017 tarihinde tescil edilmiştir.
Diyarbakır Burma Kadayıfının özellikleri:
Diyarbakır Burma Kadayıfının yapımında sadeyağ kullanılır.
Diyarbakır Burma Kadayıfının pişirilme esnasında karamelize turuncu renginin oluşmasını sağlayan üzüm pekmezidir.
Diyarbakır Burma Kadayıfı pişirme esnasında alt ve üst yüzeyleri hafifçe sertleştirilir.
Haber: Remziye ÇELİK