6 Temmuz 1925 tarihinde Diyarbakır'ın Lice ilçesinde doğan ve hem bilim insanı, hem de tıp hekimi olarak büyük çalışmalara imza atan Gazi Yaşargil 99 yaşına girdi.
GAZİ YAŞARGİL'E 1950-2000 YÜZYILIN BEYİN CERRAHI" UNVANI VERİLMİŞ
Beyin ve sinir cerrahisi alanında uzman olan ve Beyin cerrahisi pratiğinde, mikroskop kullanımının hayata geçirilmesinde ve yaygınlaştırmasındaki katkılarıyla tanınan Yaşargil aynı zamanda 1999 yılında Amerikan Nörolojik Cerrahlar Kongresi'nde Neurosurgery Dergisi tarafından "1950-2000 Yüzyılın Beyin Cerrahı" unvanı verildi. Ayrıca Avrupa Nörolojik Cerrahlar Birliği onur madalyası ile onurlandırıldı.
GAZİ YAŞARGİL'İN GEÇMİŞİ
Gazi Yaşargil, 6 Temmuz 1925 tarihinde babasının kaymakam olarak görevi yaptığı Diyarbakır’ın Lice ilçesinde Sehavet Hanım ile Azmi Bey'in oğlu olarak doğdu. Doğduğu yıl ailesi ile beraber Ankara’ya taşındı. Yaşamının ilk 18 yılını Ankara İçcebeci'de geçirdi. İkisi kız ikisi erkek olmak üzere dört kardeşi vardı. Ablası Selma hanım, Ankara Gazi Lisesinde 40 yıl İngilizce öğretmenliği yaptı. Kimya mühendisi olan kardeşi Tomris hanım Makine ve Kimya kurumunda kimya mühendisi olarak çalıştı. Abisi Erdem bey Basel’de Genel Cerrahi Profesörü, Günay bey ise Zürih'de Fizyoloji Profesörü oldu.
ÖDÜLLERE DOYMAYAN BİR BİLİM İNSANI: GAZİ YAŞARGİL
Mikrosinir cerrahisinin kurucusu olan Gazi Yaşargil "Beyin ve Sinir Cerrahı" ve "Profesör Doktor" gibi akademik unvanlarının yanında "Yüzyılın Beyin Cerrahı" unvanına sahiptir. Avrupa Nöroşirürji Derneği'nin 19 - 24 Eylül tarihleri arasında düzenlediği kongrede yine aynı derneğin onur madalyasına layık bulunan Yaşargil, bu ödüle hak kazanan ilk Türk oldu. Yaşargil'e ödülü, binden fazla beyin cerrahının katıldığı törenle Tivoli Kongre Merkezi'nde verildi.
Harvey Cushing ile beraber 20. yüzyılın en önemli nöroşirürjisyenlerinden sayılmaktadır.
10 TÜRK BÜYÜĞÜNDEN BİRİ OLARAK SEÇİLDİ
2000 yılında Cumhuriyet Gazetesi tarafından son bin yıl içinde Türk tarihinin Atatürk ve İbn Sina gibi 10 Türk büyüğünden biri olarak seçildi.