Elazığ'ın merkez köylerinden Poyraz Köyü’nde sular akmıyor. Yıllardır sorunlarının çözülmesi için çalmadık kapı bırakmayan köy halkı, kendi imkanları ile kuyu açmaya çalışsa da sondaj vurulacak yeri tespit edemedikleri için kuyu açamıyor. Bu nedenle köydeki hane sayısı 600’den 410’a düştü.

Duvar'a konuşan Köy muhtarı Fahri Bulut, yıllardır köylerine su gelmesi için mücadele ettiklerini belirterek  "Şehir merkezine 30 kilometre uzaklıkta olan Poyraz köyde insanlar hala kovayla su taşıyarak ihtiyaçlarını görüyor. Yıllardır bu meselenin çözümü için mücadele verdik. Ama yıl 2024 ve biz hala tankerlerle su getirterek ihtiyacımızı karşılamaya çalışıyoruz’’ dedi.

KÖYDE 10 SENEDİR SU SORUNU ÇÖZÜLMEDİ
Köyün su ihtiyacını karşılamak için tankerlerle köye yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Cip Barajı’ndan su getirttiklerini belirten muhtar Bulut, köy çevresinde yapılan Kepektaş Sulama Göleti'nden dolayı köyün su kaynağı olan derelerin kuruduğunu ve bunun sonucunda da köyde su sorunu oluştuğunu anlattı.

Bulut, ‘’Bizim köyümüze DSİ tarafından yaklaşık 20 yıl önce sulama göleti yapıldı. Kepektaş Göleti denilen bu gölet yapıldıktan sonra köyümüzün içinden geçen deremiz, su yataklarımız kurudu. Derenin suyu gölete gittiği için susuz kaldık. Şu anda köyümüz kaderine terk edilmiş durumda. Ölülerimizi bile taşıma suyla yıkıyoruz. Köylülerimiz hayvanlarını besleyemez hale geldi, tarımsal faaliyetler durma noktasında. Su yetersizliği yüzünden köyde her gün tartışmalar yaşanıyor. Ekip biçme, hatta ağaç sulama bile bizim için lüks oldu. Köyümüzdeki camide abdest alınamıyor. Bu durum, ibadetlerin aksamasına neden oluyor. Susuzluk sadece günlük hayatı değil, manevi hayatımızı da etkiliyor” diye konuştu.

Bulut, su sorununu çözmek için defalarca yetkililere başvurduklarını hatta CİMER’e yazdıklarını ifade ederek, “Yaklaşık 10 senedir muhtarım ama köyümüzdeki su sorunu çözülmedi. Elazığ İl Özel İdaresi, köyümüzde sondaj vuracak yer bulamıyor. Diğer köylerden de su almamıza izin verilmiyor. Her sene içme suyu programına alınıyoruz ama sondaj yapacak uygun bir yer bulamıyoruz. Bize sondaj vurulacak yer gösterilsin, biz sorunumuzu kendimiz çözelim” diye konuştu.

ELAZIĞ İL ÖZEL İDARESİ'NDEN AÇIKLAMA
Konu ile ilgili olarak Elazığ İl Özel İdaresi'nden yapılan açıklamada, Poyraz köy için daha önce de defalarca su için sondaj çalışması yapıldığı ancak zeminden kaynaklı olarak su çıkarılamadığı belirtildi.

Bir ilişkinin bittiğini gösteren 5 önemli işaret! Bir ilişkinin bittiğini gösteren 5 önemli işaret!

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: ''Poyraz köy, ilimizin büyük köylerinden birisi. İçinde su temin etme şansı yok. Sondaja uygun bir alan yok. Vatandaşlarımızın  içme suyunu temin etmek için çevre köylerden sondajlamayla su çıkartılarak köye ulaştırıldı. Fason kuyulardan temin edilen, başka bölgelerden getirilen su var. Köydeki içme suyu, köy tüzel kişiliğine ait. Ancak orada zaten kısıtlı olarak akan içme suyunun  köyün bahçe sulamasında da kullanılması köyün diğer kısımlarına suyun yetmemesine neden oluyor. Elazığ İl Özel İdaresi'nin 2025 yılı çalışma programında 2025 yılında Poyraz köy için tekrar bir sondaj çalışması yapılacak.'' 

Kaynak: DUVAR