Diyarbakır eski Baro Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015’te Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaptığı sırada çıkan çatışmada başından vurularak öldürülmüştü. O tarihten bugüne kadar Elçi için ölümünün yıl dönümünde vurulduğu yerde anma etkinlikleri düzenleniyor. Geçen yıl da düzenlenen etkinliğin kayıt altına alınıp soruşturma dosyasına işlendiğini iddia eden Diyarbakır Barosu ,konuya ilişkin suç duyurusunda bulunduğunu duyurdu.
Diyarbakır Barosu tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Baromuz Tahir ELÇİ Anma Etkinliğinin Soruşturma Faaliyeti Kapsamında Kayıt Altına Alınması İşlemine İlişkin Suç Duyurusunda Bulundu Av. Tahir ELÇİ’nin katledilmesine ilişkin 28.11.2021 tarihli anma etkinliğinin soruşturma faaliyetine konu edilmesi, adli kolluğa talimat verilmesi ve yapılan kayıt işlemleri nedeniyle ilgili Cumhuriyet Savcısı hakkında TCK’nın 257. Maddesi gereğince cezalandırılması talebiyle Hakimler ve Savıcılar Kuruluna başvuru yapıldı."
Öte yandan geçen yıl ki anma etkinliğine, Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, kardeşleri Ömer ve Mehmet Elçi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başak Demirtaş, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ile Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Antalya, Sinop, Aydın ve bölge baro başkanları katılmıştı.
“Em te ji bîr nakin, Seni Unutmayacağız” yazılı pankartla gerçekleştirilen yürüyüşte “Tahir Elçi ölümsüzdür”, “Şehîd namirin” sloganları atıldı. Avukatlar, ellerinde “Em hemû Tahîr Elçî ne (Hepimiz Tahir Elçi’yiz)” yazılı dövizler taşıdı.
NE OLMUŞTU?
Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 günü Sur ilçesindeki çatışmalarda zarar gören Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaparken çıkan çatışmada hayatını kaybetti. Uzunca bir süre sürüncemede bırakılan soruşturma dosyası Diyarbakır Barosu’nun Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü'ne hazırlattığı rapor ile yeniden açıldı. Raporda olağan şüpheli olarak gösterilen üç polis ve ateş ederek sokağa giren Uğur Yakışır hakkında dava açıldı.
İddianamede, sanıkların hangisinin Elçi’nin ölümünden sorumluluğu olduğunun tespitinin imkânsız, ancak her üç polisin dlue kuvvetli suç şüphesi altında olduğu ifade edildi. İddianameyi kabul eden 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi davanın başka ile nakledilmesini istedi. Ancak Adalet Bakanlığı bu talebi reddetti. Başladığı günden beri gerginlikle devam eden yargılamada avukatlar sık sık bu müfettiş raporunun dosyaya getirilmesini talep ediyordu. (Mücadele)