Fatih SURUÇ
MÜCADELE HABER- Diyarbakırlı yönetmen Ali Kemal Çınar koordinatörlüğünde ve Kültür İçin Alan desteğiyle sanal gerçeklik atölyesi oluşturulacak. Atölyedeki çalışmalar kapsamında ilk etapta Diyarbakır, Batman ve Mardin’de sinema, video ve görsel sanatlarla ilgilenen ve bu alanlarda üretim yapmak isteyenler, eğitimciler tarafından video-konferans yoluyla sanal gerçeklik konusunda verilen uygulamalı eğitimlerle hem sanal gerçeklik dünyasıyla tanıştırılacak hem de ileride kendi sanal gerçeklik filmlerinin çekmeleri için olanak sağlanacak.
Atölyedeki çalışmalar sonunda ise, yapılan işler sergilenecek. Atölyenin öncelikli hedef kitlesi, yeni bir üretim aracını kullanmak isteyecek olan katılımcılardır. İkincil hedef kitle ise, atölyedeki uygulama sonucu ortaya çıkacak olan sanal gerçeklik filmlerinin gösterimleri aracılığıyla, sanal gerçeklik mecrasıyla tanışacak olan ‘genel izleyici’ kitlesidir. Buradan Diyarbakır, Batman ve Mardin’den yaşayan sanatçılara çağrı yapılarak katılım bekleniyor. Başvuru Son Tarihi: 15 Haziran 2020’dir.
“SANAL GERÇEKLİK, SON YILLARDA KULLANIMI ARTAN BİR TEKNOLOJİDİR”
Atölye hakkında bilgi veren Yönetmen Ali Kemal Çınar, “Sanal gerçeklik, son yıllarda kullanımı artan bir teknolojidir. Çerçevenin kendisini ortadan kaldıran ve seyirciyi direk içine davet eden bir yapısı var. Bu yeni teknolojiyi Diyarbakır, Mardin ve Batman’da yaşayan sanatçıları davet edeceğimiz bir atölyeye dönüştürdük. Kültür İçin Alan desteğiyle gerçekleştireceğimiz bu atölye üç aşamadan oluşuyor. İlki video-konferans yoluyla (online) gerçekleştireceğimiz teorik derslerin verileceği bölüm, ikinci kısım ise çekimlerin yapılacağı bölüm, üçüncü bölüm ise kurgu aşaması ve videoların sergilenmesi olacak. Her biri kendi alanında önemli isimlerin yer alacağı atölyenin eğitmenleri Anna Maria Aslanoğlu, Deniz Tortum ve Emre Yeksan olacaktır” diye konuştu.
“ATÖLYELERİN DEVAMI OLACAKTIR”
“Diyarbakır’da bu tür atölyeler devam edecek mi? sorumuza yanıt veren Çınar, “Amacımız sadece bir atölyeyle yetinmemek. Bu yılın temasını Sınır olarak belirledik, önümüzdeki yıllarda farklı temalarla yine aynı teknolojiyle atölyelerle gerçekleştirmek istiyoruz. Bu yıl kazanacağımız birikimin devamı diğer senelerde sağlamak asıl amacımız” şeklinde konuştu.
“ONLİNE OLUMLU BİR ETKİSİ OLACAKTIR”
Pandemi sürecinde online katılımla gerçekleşecek olan atölyeye katılımın daha iyi olacağını söyleyen Çınar, “Karantina döneminde herkesin tecrübe ettiği ve bunu benimsediği bir uygulamayı biz de kullanacağız. O yüzden bence olumlu bir etkisi olacaktır. En azından eğitim süreci bu şekilde gerçekleştirip ve diğer aşamaları sürecin belirlediği şekilde hareket etmeyi tasarlıyoruz” dedi.
SANAL GERÇEKLİK NEDİR?
Sanal Gerçeklik, günümüzde çokça karşılaştığımız ve gelecekte çok daha fazla karşılaşacağımız bir kavram. İngilizce “Virtual Reality” kalıbının kısaltması “VR” adıyla bilinen sanal gerçeklik; kişiye bilgisayar ortamında yaşanan olayların günlük hayatta, olayın adeta içindeymiş gibi yaşaması imkânını sağlayan ortamdır. Sanal gerçeklik tamamen bilgisayar ile oluşturulmuş sanal bir ortamda deneyim sağlanmasıdır. Birey kullanılan donanım vasıtasıyla kendini üç boyutlu bir ortamın içinde bulur. Kısaca sanal gerçeklik; bilgisayar tarafından taklit edilerek oluşturulan ortamlara denir.