Özellikle Akdeniz ikliminin en yaygın bitkilerinden olan kekik, sağladığı yararlarla bilim insanlarını bile hayrete düşürüyor. Türk mutfağının vazgeçilmez baharatları arasında yer alan kekik, her ne kadar yemekleri tatlandırmak için kullanılsa da, insan vücudunda yarattığı mucizelerle de adından söz ettiriyor. Tüm dünyanın kekiğin mucizelerini gizlediğini söyleyen İlber Ortaylı, kekiğin dünya kimya sanayisini yok edebilecek kadar doğal ve güçlü olduğunu belirtmişti. İlber Ortaylı, kekik hakkındaki şu sözleriyle de dikkatleri üzerine çekmişti. ''Kekik mikrop öldürücü özelliği ile antiseptik, antimikrobik bir bitkidir. Ayrıca içeriğindeki maddelerle vücutta hücre koruma sistemlerini güçlendirmesiyle antioksidan, kanser oluşumunu engellemesiyle antikanserojen, her türlü karın ağrısı ve gaz giderici özelliği ile antispazmodik, romatizmal hastalıkları iyileştirmesiyle antiromatizmal, diyabet hastalığını engellemesiyle antidiyabetik ve vücuttaki kolestrol oranını ayarlamasıyla antikolestremik özellikler taşımaktadır. Bu özellikleri ile kekik, yaşlılığı geciktirmekte, tümör oluşumunu engellemekte, şeker hastalığına iyi gelmekte ve iyi gelmekte ve gıdaların bozulmasını doğal yolla engellemektedir.

KEKİĞİN FAYDALARI

Hazmı kolaylaştırır, iştahsızlığı giderir. Sinirleri kuvvetlendirir, kalp çarpıntılarını keser. Bağırsak iltihabını iyileştirir. Salgı bezlerinin düzenli çalışmasını sağlar. Böbreklerde ve mesanedeki mikropları öldürür. Kanser hücrelerinin yeni damar oluşturmasını önler. Kan dolaşımını düzenler. Öksürük, astım, bronşit, grip ve nezleyi tedavi eder. Şeker hastalarının yaralarını 1 haftada iyileştirir. (CNN)

Editör: Mücadele Gazetesi