Art arda gelen zamlar nedeniyle birçok üründe fahiş fiyat artışları devam ediyor. Temel gıda ürünlerine yapılan yüksek zamlardan etkilenen vatandaşlar, birçok alışkanlıklarını değiştirmek zorunda kalıyor. Vatandaşlar, kitap almaya ayırdığı bütçeyi artık temel ihtiyaçlara ayırmak zorunda kalıyor. Kitap fiyatlarının neredeyse aylık arttığını söyleyen kitapçılar ise, okumanın bir lüks haline geldiğini söylüyor. Diyarbakır'da kitapçılar, geçen sene 25 liradan sattıkları bir kitabın fiyatının bu sene 100 lirayı bulduğunu belirtiyor.
"FİYATLAR SÜREKLİ ARTIYOR"
Yüksek fiyatlardan dolayı kitap okumanın neredeyse bir lüks haline geldiğini belirten Vildan Toprak, "Zamlardan önce kitap almaya gelen müşterilerimiz daha fazlaydı. Öğrencilere de katkımız oluyordu. İndirim uyguluyorduk. Ancak şu an indirim kampanyalarını da yapamıyoruz. Sürekli fiyat artıyor. Bu yüzden ne biz kitap getirtebiliyoruz ne de okuyucu gelip alabiliyor. 25 liraya sattığımız kitabı şimdi 100 liraya satıyoruz. Bu sıkıntılar sürecinde kitapların satışı epey durdu. Bize gelen okuyucular kitap okumak da lüks oldu diyor." Diye konuştu.
"GENÇLER KİTAP ALABİLSİN DİYE İNDİRİM"
Ham madde sıkıntıları yüzünden kitap artışlarının sürdüğünü vurgulayan Ali Açıkgöz, "Gençler kitap alabilsin diye sürekli indirim kampanyaları uyguluyoruz. Fiyat artışlarından sonra prestij kitapları, kuşe kağıt kitapları ve çocuklar için hareketli kitaplarda da çeşitlilik azaldı. Eskiye oranla baskıdan çıkan kitap sayısı da azaldı. Ham madde sıkıntısı var. Kağıt fabrikaları kapandı. Dünyada bir ekonomik kriz var. Bizi en çok okulların kapalı olması zorluyor. Öğretmenlerin tavsiye ettiği kitaplar oluyordu, öğrenciler az da olsa gelip alıyordu." Dedi.
"EKONOMİK SÜREÇ ZORLUYOR"
Kitap fiyatlarındaki artışın kendilerini borçlandırdığını söyleyen kitapçı esnafı Mehmet Nur Kan sözlerini şöyle sürdürdü, "Kitap fiyatları sürekli güncelleniyor. Çoğu zaman gün içinde saatlerce müşteri gelmediği zamanlar da oluyor. Bu iş bu şekilde dönmez. Bir işyeri iş yapmadan sürdüremez varlığını. Eskiden benim dükkanım12 metrekareydi. Dükkânda kitapların yüzde 10'u vardı. Şu an genişlettim dükkanı ama hala o dönemki satışları yakalayamadım. 30 yıla yakındır bu işi yapıyorum. Ama son üç senedir böyle bir sıkıntı yaşamadım. Dükkanı kredilerle ayakta durduruyoruz.”
“EN KOLAY ÖTELEDİĞİMİZ KİTAP”
Kitap fiyatlarının neredeyse on kat arttığını söyleyen Şemsettin Turga ise, "Son iki sene içinde kitapların ortalama fiyatları on kat arttı. On liralık kitap neredeyse yüz lira oldu. Müşteriler fiyatlardan şikayetçi. Ama her sektörde bu pahalılık var. Kitapların artışı da diğer sektörlerle aynı. Bizim gibi okuma öneminin çok yerleşmediği toplumlarda en kolay vazgeçip ötelediğimiz kitap oluyor. Son zamanlarda baya bir zorlanıyoruz." Diye konuştu.
"KİTAPLARI DİJİTALDEN OKUYORUM"
Pahalılıktan dolayı genellikle dijitalden kitap okuduğunu söyleyen üniversite öğrencisi Beyza Nur ise, "Kitap okumayı seven biriyim. İndirimli kitap buldukça alırım. İki üç sene önce daha fazla kitap alıyordum. Hem kitap fiyatları çok fazla arttı hem de dijitale dönüştü her şey. Birçok kitabı dijital ortamda ulaşmak artık çok daha kolay. Bu yüzden çoğu kitabı almadan dijital ortamda bulup okuyorum. Bu benim için daha ekonomik oluyor." Dedi.
Haber: Remziye ÇELİK