Maddi ve Manevi Buhran

Buhran’ın kelime anlamı “bunalım” demek. 1929’da Dünya genelinde yaşanan ekonomik krizin adı “Dünya Ekonomik Bunalımı” olarak kayıtlara geçti ki o yıllar dünya genelinde yaşanan kıtlığın neticesinde milyonlarca insan açlığın pençesine düşmüş ve nice ülkeler yaşanan buhran neticesinde çöküşler yaşamışlardır.

 

Günümüzde yaşanan ve devam etmekte olan salgın,enerji krizleri ve üretimin durması dünya genelinde 1929 buhranına benzer bir krizin yaşanabilme ihtimalini kavi göstermekle birlikte insanlığın tekrar maddi anlamda bir çöküşün içine evrildiğine işaret etmektedir.Süreç nasıl devam eder,mevzubahis kriz ülkeler arasında savaşlara veya ülkeler içinde isyan ve yağmalamalara neden olabilir mi bilemiyoruz lakin dünya genelinde istikrarı sağlamak adına önde gelen ülkelere çok iş düştüğü aşikar olmakla birlikte insanlık mikro halkadan makro halkaya kadar yaşanan bu krize karşı manevi anlamda siper almalı diye düşünüyorum.Maddi buhran er ya da geç tamir edilebilir tıpkı 1929’da yaşanan buhranın olumsuz etkilerinin 10-15 yıl içinde minimize edildiği lakin manevi anlamda yaşanan buhran 10-15 yılda tamir edilemez belki olumsuz etkileri asırlar alacak olup insanlığın ahlaki anlamda çöküşüne sebep olacaktır.

 

Z kuşağı gümbür gümbür geliyor lakin bu gümbürtünün içi boş bir gümbürtüye dönüşmemesi adına gençlerin yaşanan manevi buhrandan ırak olması icap eder ki burada asıl vazife ülkelerin başındaki hükümetlerin politikalarının kendi iktidarlarını korumak adına adım atmak değil gençlere sahip çıkma adına somut adımlar atması ve gençleri mutlu edecek bir dünya inşa etmeleridir. Aksi takdirde şuan yaşanan olumsuz durumların önümüzdeki yıllarda  daha acı dolu tablolara dönüşmesi kaçınılmaz olacaktır.

 

Bu bağlamda küresel anlamda yaşanan buhran kapımıza dayanmış olup mutfağımıza girmişken akabinde kalp ve ruhumuzu esir almadan evvel uyanık olmalı ve maddi buhrandan ziyade manevi buhranın olumsuz etkilerinden korunma yollarını mülahaza etmeliyiz.