Bu yazımızda kadın hastalıkları neden olur, hangi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar? İşte kadın hastalıklarının nedenleri…
Jinekoloji, kadın sağlığı ve hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Daha çok kadın hastalıkları ve doğum ana bilim dalı ile eğitim verilen tıp fakülterinde obstetrik, yani doğum ve ilgili patolojileri dışarıda tutan ancak bir noktada onkolojiyi de içeren bilim dalıdır. Kadın hastalıkları ve kadın üreme organ yapıları ile ilgilenen Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlık alanı, bir tıp dalı olan "Jinekoloji ve Obstetrik" branşını ifade etmektedir. Jinekoloji; rahim, rahim ağzı, vajina, vulva, tüpler gibi kadın üreme organlarına ait her türlü hastalığın teşhis ve tedavisi, Obstetrik kısım ise, gebelik takibi ve gebelik sorunlarının giderilmesi ile ilgilenmektedir. Ayrıca kadın kısırlığı probleminin teşhisi , rahim filmi çekimi, yumurta takibi , aşılama ve tüp bebek yöntemleri aracılığı ile tedavisi yine bu bölümün ilgi alanına girmektedir.
Genelde kadın sağlığı denilince, ilk akla gelen üreme sağlığı ve aile planlamasıdır. Ama bunlar yanında kadınların başka sağlık sorunları da vardır. Bir kadının yaşamı boyunca sıklıkla karşılaştığı kadınsal rahatsızlıklar arasında adet görememe, miyom, ağrılı adet görme, polikistik over hastalığı, çikolata kisti ve vajinal akıntı bulunur. Ne tür bir hastalığınız olursa olsun erken teşhis ve tedavi büyük önem taşır. Ancak genel olarak bakıldığında en çok görülen nedenlerin başında hormonal değişiklikler gelmektedir. Ayrıca yumurta kistleri, dış gebelik, stres, sigara kullanımı, rahim ve yumurtalık kanseri, diyabet ve depresyon gibi pek çok farklı nedene bağlı olarak da adet düzensizliği görülebilmektedir. Kadın hastalıklarının çoğu, düzenli kontroller, hamilelik sürecindeki sağlık aksaklıkları, regl sürecinde görülen rahatsızlıkların ciddiye alınmaması sonucu olarak artarak devam eder. Kadınların sağlık rutinlerini düzenli bir şekilde yaptırmaları, sağlıklı beslenme konusunda daha dikkatli davranmaları gerekmektedir. Kadınların, yaşadıkları değişimleri takip etmesi ve olağandışı durumlarda mutlaka bir uzmana danışmaları gerekmektedir.