En çok Malatya'da yetişen kayısı pek çok alanda kullanılıyor. Özellikle kayısının da çayı yapılabilir. Kayısı çayının doğru şekilde demlenmesinin ardından belirli aralıklarla da tüketilmesi gerekir. Kayısı içeriğinde A,B,C,P vitamini, bakır, magnezyum ve demir de içerir. Bunun yanı sıra kayısı kuru ve yaş şekilde tüketilir. Aynı zamanda kayısı çayı da en çok tüketilen içeceklerden bir tanesidir. Kayısı çayı çok eski yıllardan beri tüketilen bir içecek olarak bilinir. Özellikle zayıflamak isteyenlere en çok tavsiye dilen kayısı çayı, yorgunluğa iyi gelmesi ile bilinen kayısı çayı aynı zamanda stresin de önlenmesinde yardımcıdır.

KAYISI ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?
Kayısı çayı oldukça yararlı içeceklerden bir tanesidir. Oldukça lezzetli olan kayısı çayı aynı zamanda zengin de bir lif içeriğine sahiptir. Zengin lif barındıran kayısı çayı bağırsak hareketliliğini arttırır. Bu sayede kayısı çayı kabızlığı da kısa sürede giderir. İçeriğinde kalsiyum bulunan kayısı çayı kemik yapısına da önemli katkılarda bulunur.

Belirli miktarda kayısı çayı tüketildiğinde kemikler sağlıklı bir şekilde gelişir. İçeriğinde çinko mineraller bulunan kayısının çayı içildiğinde göz sağlığını da korur. Bunun yanı sıra kayısı çayı vücutta biriken iltihaplar ile güçlü bir şekilde savaşır. Sindirim sistemine yararı olan kayısı çayı kalp sağlığını da desteklemektedir. 

Kayısı çayı düzenli tüketildiğinde pek çok önemli faydası bulunur. O nedenle günde yaklaşık iki bardak içilen kayısı çayı vücut sağlığını korur. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde pek çok hastalığı da önlemektedir.

KAYISI ÇAYI NEYE İYİ GELİR?
Kayısı çayının faydaları saymakla bitmez. Özellikle doğru şekilde tüketildiğinde kayısı çayı pek çok rahatsızlığı giderir. Kayısı çayının en bilinen özelliği kabızlığı çok kısa bir zamanda gidermesidir. İçeriğindeki bileşenler sayesinde bağırsak faaliyetlerini arttıran kayısı çayı kabızlık sorununu da ortadan kaldırır. İçeriğinde yüksek lif barındıran kayısı çayı zayıflamaya da yardımcı olacaktır. Metabolizma hızını arttıran kayısı çayı aynı zamanda yüksek miktarda antioksidan içerir.

Kayısı çayının diğer bir önemli faydası da kansere karşı etkili bir şekilde savaşmasıdır. Kayısı çayı içerdiği yüksek miktardaki vitamin ve mineral ile doğal bir ateş düşürücü görevi de görmektedir. Aynı zamanda kansızlığa da iyi gelen kayısı çayı yüksek miktarda bakır ve çinko mineral içerir. Bunun yanı sıra kayısı çayı pek çok hastalığı da önlemeye yardımcı olur.

KAYISI ÇAYI NASIL YAPILIR?
Sağlığa pek çok yararı bulunan kayısı çay şeklinde demlenebilir. Bunun için de doğru metot uygulanmalıdır. Kayısı çayı iki farklı şekilde yapılabilir. Öncelikle aktarlar bulunan poşet kayısı çayları kaynamış suyun içerisinde 7 ve ya 8 dakika bekletilmelidir. Sonrasında ise bu çay iyice demlenmiş olur. Daha sonra ise suyun içinden poşet çay çıkarılır. Hazırlanan çay ise rahat bir şekilde içilir.

Diğer bir yöntem ise kuru kayısı çayının doğru metotlar ile demlenmesidir. Öncelikle tencerede su iyice kaynatılmalıdır. Sonrasında ise yeteri kadar kuru kayısı bu suda bekletilir. Suyun ikinde kayısılar iki dakika daha kaynatılır. Sonrasında ise bu çayın altı kapatılarak çay süzülür. Kayısı çayı 10 dakika demlendikten sonra içmeye hazır olacaktır. (Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi