Deprem riski olan Bingöl’de binlerce kişi başvurdu! Deprem riski olan Bingöl’de binlerce kişi başvurdu!

Mardin’in kendine özgü yemekleri, yörede yetişen bitkilerin yardımı ve yaşam tarzının belirleyiciliğiyle geleneksel bir boyut kazanmıştır. Midyat mutfağının zenginliği, gelmiş geçmiş uygarlıkların kültür birikimleri ve yöre halkının medeniyetteki değişim sürecinde kendilerini yenilemedeki yetenekleri ile açıklanabilmektedir. Çeşitli dinlerin dinsel törenleri için hazırlanan yemekler, düğün, doğum ve ölüm sonrası geleneksel günler ve ayinler için özel olarak yapılan hayır yemekleri, yöre mutfağını oluşturan öğelerden bazılarıdır.

KİTEL HANGİ YÖREYE AİT?
Mardin ve Siirt mutfağına ait bir yemek olan süryani içli köftesi, bazı yörelerde 'kitel raha' ismiyle de bilinir. Haşlanmış içli köfte ile benzerlik gösterse de, iç harcında farklı malzemeler kullanılır.

KİTEL NEDİR?
Kitel, buğdayın kaynatılmadan kabuğunun soyulması ve öğütülmesi elde edilen, bir bulgur çeşididir. Özellikle Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde ağırlıklı olarak tüketilen bir tür bulgur çeşididir.

KİTEL MALZEMELERİ
İç harcı için:
3-4 tane kuru soğan
500 gram kadar kıyma
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
İsteğe bağlı pul biber

Dış kaplaması için:
2 su bardağı ince bulgur
2 su bardağı irmik
1 tatlı kaşığı tuz
2 tane yumurta
Aldığı kadar ılık su

KİTEL NASIL YAPILIR?
İç harcı için soğanları yemeklik doğrayın. Sıvı yağı bir tavada kızdırıp önce soğanları ardından kıymayı kavurun. O esnada maydanozu ince ince doğrayın. Kıymalı harcı ocaktan alıp içine maydanozları, tuzu ve baharatları ilave edin. Harmanlayıp soğumaya bırakın. Dış hamuru için bulguru, irmiği ve tuzu bir tepside karıştırın. Üzerine yumurtaları kırıp karıştırın. Azar azar ılık su ekleyerek yoğurmaya başlayın. Kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurduğunuz bulgurları üzerini kapatıp biraz şişmeye bırakın. Ardından bulgurlu harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp baş parmağınızın etrafında bastırıp döndürerek torba gibi şekil verin. İçine kıymalı harcı doldurup ağzını hafifçe bastırarak kapatın. Bir tencerede su kaynatıp içine tuz ilave edin. Köfteleri 8-10 tanelik gruplar halinde kaynayan suya atın. Pişenleri yüzeye çıktıktan 1-2 dakika sonra kevgirle sudan alın. Dilerseniz üzerine acı biberli sos yapabilir ya da haşladığınız köfteleri yumurtaya buladıktan sonra bol yağda kızartabilirsiniz. Afiyet olsun… (Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi