Mücadele Gazetesi’nin Dicle Üniversitesi kaş yaparken göz çıkardı: TMMOB’dan tepki!” adlı haberi Meclis’e taşındı. Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren’in soru önergesi şöyle: “Aşağıdaki sorularımın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Dicle Üniversitesi kaş yaparken göz çıkardı: TMMOB’dan tepki! Dicle Üniversitesi kaş yaparken göz çıkardı: TMMOB’dan tepki!

Diyarbakır’da yer alan Dicle Üniversitesi tarafından, üniversite yerleşkesi içerisinde bulunan tarım arazileri ve ağaçlık alanlar üzerine Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulmasına ilişkin uygulama, kamuoyunda tepkilere neden olmuştur.  Yaklaşık 149.836 metrekarelik alanda kurulan bu santral, üniversitenin “Arazi Uygulaması” alanı olarak tahsis edilen ve eğitim amaçlı kullanılan verimli tarım arazisinin yok edilmesine yol açmaktadır. Ağaç kesimleriyle birlikte vadi ekosisteminin tahrip edildiği ifade edilmekte, bu durum hem çevre açısından hem de kamu kaynaklarının kullanımı bakımından eleştirilmektedir.

Dicle Üniversitesi kaş yaparken göz çıkardı: TMMOB’dan tepki! Dicle Üniversitesi kaş yaparken göz çıkardı: TMMOB’dan tepki!

Dicle Üniversitesi Kaş Yaparken Göz Çıkardı

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi yetkilileriyle yaptığım görüşmede, tarımsal üretim alanlarında ve eğitim amaçlı tahsis edilmiş bölgelerde uygulanmasının son derece yanlış olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, üniversitenin bu projeyi hem yerleşke dışındaki alanlarda hem de ülke genelinde herhangi bir noktada, yalnızca cüzî bir iletim bedeli ödeyerek gerçekleştirme imkânına sahip olduğu; dolayısıyla tarım alanlarının ve eğitim vadisinin bu amaçla kullanılmasının zorunlu olmadığı ifade edilmiştir. Öte yandan, üniversite binalarının çatısına GES kurulması yönündeki projelerle ilgili olarak da Diyarbakır gibi deprem riski yüksek bir bölgede, daha önce yapılmış statik hesaplara müdahale edilmesinin potansiyel güvenlik riski oluşturacağı vurgulanmıştır.

Bu bağlamda; 

  1. Dicle Üniversitesi tarafından tarım arazisi ve ağaçlık alanda hayata geçirilen GES projesi için ÇED raporu hazırlanmış mıdır? Hazırlandıysa bu rapor kamuoyuyla paylaşılmış mıdır?
  2. Proje kapsamında kesilen ağaçların sayısı kaçtır? Bu ağaçlardan kaç tanesi “hastalıklı” olarak tanımlanmıştır? Bu konuda yapılan bilimsel tespitler ve belgeler nelerdir?
  3. Projenin yürütüldüğü alanın, üniversitenin “Arazi Uygulama Alanı” olarak eğitim faaliyetleri için tahsis edilmiş olması göz önüne alındığında, Bakanlığınız bu alanın amacı dışında kullanımına onay vermiş midir?
  4. Üniversitenin yerleşke dışındaki alanlarda veya Türkiye’nin farklı bölgelerinde GES kurma imkânı bulunduğu halde, eğitim amaçlı kullanılan verimli bir tarım arazisinin seçilmesinin gerekçesi nedir?
  5. Üniversitenin GES projesini kampüs binalarının çatılarında da uygulamaya çalıştığı, ancak Diyarbakır’ın birinci derece deprem bölgesi olması nedeniyle bu yapıların statik güvenliği açısından risk taşıdığı ifade edilmektedir. Bakanlığınızın bu projelere dair bir teknik incelemesi olmuş mudur?
  6. Bakanlığınız, kamu kurumlarının gerçekleştirdiği yenilenebilir enerji projelerinde, çevresel, yapısal ve toplumsal etkilerin dikkate alınmasını sağlamak amacıyla bir denetim mekanizması oluşturmuş mudur?
  7. Tarım alanlarının ve doğal ekosistemlerin, enerji projeleri gerekçesiyle yok edilmemesi için Bakanlığınızın gündeminde yeni bir düzenleme veya kısıtlama çalışması var mıdır?
  8. Dicle Üniversitesi’nin güneş enerjisi üretim ihtiyacını karşılamak amacıyla, yerleşke dışında ve tarımsal vasfı olmayan bir alanda GES kurulabilmesi için Bakanlığınız tarafından alternatif bir arazi tahsisi yapılması veya önerilmesi gündeme gelmiş midir?
Kaynak: Haber Merkezi