Günümüz dünyasında hayatın zorunlulukları arasındaymış gibi bir konuma gelen İngilizce, ilkokul sıralarından üniversite bitimine kadar sürekli karşılaştığımız bir dil olarak çıkıyor. Bunun için özel kurslar da çalışmalar yaparken bundan yıllar önce imkanların daha dar ve kısıtlı olduğu bir dönemde Diyarbakır’ın köyünde insanlar İngilizce konuşmaya başlıyor. Peki nasıl oluyor?

DİYARBAKIR’IN KÖYÜNDE ŞAKIR ŞAKIR KONUŞUYORLAR

Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı olan Alçık köyü (mahallesi) sakinleri, 1960’lı yıllardan itibaren petrol arama şirketlerinin gelmesi üzere hem iş fırsatı buldu hem dil öğrenme fırsatı. Köy ahalisi bu şirketlerde çalışmaya başlarken şirket personelleri ile de sıkı dostluklar kurdu. Bu da köy sakinlerinin İngilizceyi öğrenmelerini daha kolay bir hale getirdi.

İNGİLİZCEYLE BERABER DÖRT DİL KONUŞUYORUZ

İnşaat sektöründe çalışmakta olan bir işçi, İngilizceyi petrol arama şirketlerinin yabancı çalışanlarından öğrendiklerini, ardından da kitaplarla geliştirdiklerini belirterek, "Petrol arama şirketlerinde değişik firmalar ile çalıştık. Kendimizi daha da ilerlettik. Ondan sonra normal şekilde değişik pozisyonlarda çalıştık. Köyün çoğunluğu genelde sismik petrol arama şirketlerinde sondaj kulelerde çalıştı. Şimdi hala çalışanlar da var. Bu dili unutmamak için zaman zaman kendi aramızda İngilizce konuşuyoruz. Karşılaştığımız zaman merhabalaşıyoruz. Zaman zaman yine kitap açıyoruz, yabancı televizyonları izliyoruz. Bu köyde toplam 4 dil konuşuluyor. Türkçe, İngilizce, Kürtçe ve Zazaca" dedi.

Haber: Onurcan GÜLER

Editör: Onurcan Güler