Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden etkilendiği için afet bölgesi ilan edilen ve Diyarbakır’ın da aralarında bulunduğu 17 ilde depremde zarar gören tescilli taşınmaz kültür varlıklarının onarımı ve ihyası için başvuruların mayısta başlayıp 15 Haziran mesai bitimine kadar süreceğini açıklamıştı. Bu sürenin iki gün önce tamamlanmasının ardından Bakanlık yeni bir açıklama yaparak gelen yoğun talep üzerine başvuruların 14 Temmuz’a kadar uzatıldığını duyurdu.
Konuya ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın Ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından “Depremde Zarar Gören Tescilli Taşınmazlara Yönelik Proje Ve Uygulama Yardım Başvuruları” başlıklı yapılan basın duyurusunda şu ifadelere yer verildi:
“Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi etkileyen depremde zarar gören ve afet bölgesinde bulunan tescilli yapılara ilişkin Bakanlığımız tarafından “Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik” kapsamında yapılacak proje ve uygulama yardımlarına ait başvuru süresi; söz konusu deprem bölgesindeki tescilli yapı sayısının çok fazla olması ve bu bağlamda vatandaşlarımızdan gelen yoğun talep üzerine 14 Temmuz 2023 tarihine uzatılmıştır.Başvuruya ilişkin detaylı bilgileri içeren güncel açıklama metni Bakanlığımız internet sitesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerimizin internet sayfalarından yayınlanacaktır.”
Mayısta başlayan başvurular 15 Haziran’da sona ermişti
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden etkilendiği için afet bölgesi ilan edilen ve Diyarbakır’ın da aralarında bulunduğu 17 ilde depremde zarar gören tescilli taşınmaz kültür varlıklarının onarımı ve ihyası için başvuruların mayıs ayında başladığını, ve başvuruların en geç 15 Haziran mesai bitimine kadar İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerine yapılması gerektiğini açıklamıştı.
Konuya ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın Ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından mayıs ayında yapılan basın duyurusunda özetle şu ifadelere yer verilmişti:
“Bakanlığımızca 2005 yılından itibaren özel mülkiyette bulunan tescilli taşınmaz kültür varlıklarının korunması amacıyla proje hazırlanması ve onarım uygulamalarının yapılması için geri ödemesiz olarak nakdi yardım yapılmaktadır. Bu kapsamda 2005 ile 2022 yılları arasında 4151 adet taşınmaza proje yardımı, 2793 adet taşınmaza uygulama yardımı olmak üzere toplam 6944 adet taşınmaza yardım yapılmıştır.
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş ili, Pazarcık ve Ekinözü depremlerinden zarar gören tescilli taşınmaz kültür varlıklarının onarımı ve ihyası için gerekli desteğin Bakanlığımızca sağlanabilmesi amacıyla mevzuat değişikliği yapılarak afet bölgesine yönelik proje ve uygulama yardımlarının kapsamı genişletilmiştir.
Proje yardımı kapsamında rölöve, restitüsyon, restorasyon, gerekli durumlarda rekonstrüksiyon ve mühendislik projeleri ile zemin etüdü için yardım sağlanacaktır.
Uygulama yardımı kapsamında da Koruma Bölge Kurullarınca uygun bulunan projeler kapsamındaki tüm uygulama yardım taleplerinin yanı sıra gerek görülmesi halinde rekonstrüksiyon taleplerine de yardım sağlanacaktır.
Ayrıca proje yardımı üst limit miktarı 5 katına, uygulama yardımı üst limit miktarı ise 10 katına çıkarılmıştır.
AFAD tarafından Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edilmiş olan 17 adet ilimizi (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa, Elâzığ, Batman, Bingöl, Kayseri, Mardin, Niğde ve Tunceli) ve Sivas ilimizin Gürün ilçesini kapsayacak şekilde yeni bir başvuru dönemi başlatılmaktadır.
Başvuru sürecine ilişkin detaylar ve gerekli bilgiler Bakanlığımız ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerimizin internet ve sosyal medya sayfalarında kamuoyu ile paylaşılacaktır.
Yapıların sahiplerinden herhangi birisinin başvurusu değerlendirme için yeterlidir. Başvuru için gerekli belgelerin İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerine en geç 15 Haziran 2023 Perşembe günü mesai bitimine kadar teslim edilmesi gerekmektedir. Bu tarihe kadar başvurusu yetişmeyen taşınmazlar için önümüzdeki aylarda yeni başvuru dönemlerinin açılması planlanmaktadır.
Afet bölgesinde deprem sebebiyle zarar görmüş tescilli yapılara ilişkin proje ve uygulama yardımı taleplerinin tamamı Bakanlığımızca değerlendirmeye alınacak olup yardım almaya hak kazanan taşınmazlar ve yardım miktarları değerlendirme sonrasında açıklanacaktır.”
Haber: Remziye ÇELİK