Merkez Sur ilçesinde 20 metrekarelik dükkanında 55 yılı aşkın bir süredir kasetçilik yapan Muhittin Akbey, 40 bin albümlük kaset koleksiyonu oluşturdu. 70’lerin müzik dünyasını bugüne taşıyan Akbey, sadece Diyarbakır’ın değil, Türkiye'nin de en eski kasetçisi konumunda.
“KÜLTÜR EVİ YA DA KASET MÜZESİ KURMAK İSTİYOR”
Akbey, bu müzik tutkusunu babası ve ağabeyinden küçük yaşta aldı. Sur’da bulunan dükkanında yıllardır sattığı kasetlerle müzik tutkunlarına hizmet veren Akbey’in hikayesi ise Mardin’den Diyarbakır’a taşınmalarıyla başlamış. Biriktirdiği arşivi gelecek nesillere taşımak isteyen Akbey, bir kültür evi ya da kaset müzesi kurmak istiyor. Biriktirdiği arşivin yok olmasını istemeyen Akbey, yetkililere destek çağrısında bulunuyor.
“BİRİKTİRDİĞİMİZ ARŞİV BİR SERVET”
Türkiye’de kaset kültürünü ayakta tutmak için çaba gösteren Muhittin Akbey, 5 yaşında kaset biriktirmeye başladı. Akbey, babası ve ağabeyinden dönemin müzik dünyasına damga vuran ve iz bırakmış ses sanatçılarının plaklarını kasetlere aktarmayı da öğrendi. Gazetemize açıklamalarda bulunan Akbey, “1964 Mardin doğumluyum. 1970'te ailecek Diyarbakır'a gelip yerleştik. 1970'te Stüdyo Ses’i kurduk. Biriktirdiğim 40 bin tane albüm var. Geçmişten bugüne kadar çıkan bütün kasetler elimizde mevcut. Benim amacım, destek gelirse, biriktirdiğim kasetler için bir Kültür Evi ya da bir müze kurmak. Devlet sahip çıkarsa bu mesleğe, biz de ömrümüz yettiği kadar yürütürüz. Yerimizi alacak gençler yetiştirelim. O gençler bu sanatı ileriye taşısınlar. İnsanlara bu işi anlatsınlar. Koleksiyonu o şekilde değerlendirelim, halka sunalım. Gelecek nesiller bu arşivi görsün. Arşiv bu şekilde yok olup ölmesin. Bu arşiv, milli servettir. Bu arşivler bir daha toplanmaz. Bu sanatçıları bir daha bir araya getiremeyiz. Sanatçıların çoğu hayatını kaybetti. Bu eserlerin birçoğu dijitalde var belki ama dijital ortamda çalan bir eser ve kasette çalan bir eser aynı değildir. Onlar MP3 olarak formatlayıp yüklüyorlar dijital ortama. Bizimkiler ise ana seslerdir. Yani ana sesler bambaşkadır. Aynı şekilde bu orijinal sesler, plak sesleri de kaset sesleri de o şekildedir” dedi.
“SUR’DA YILLARDIR KASET İŞİ YAPIYORUM”
Dükkanın hikayesinin Ofis Semti’nde başladığını söyleyen Muhittin Akbey, “Daha önce Ofis’te bir apartmanın altındaydık. Stüdyo Ses’i kurduk. O dönem mahalli ses sanatçılarını alıyorduk. O dönemde mahalli ses sanatçıları vardı. Demo kayıtlar yapıyorduk, İstanbul'a gönderiyorduk, İstanbul'daki firmalar beğenirse, amatör bir kaset değil de plak vs. yaptırıyorlardı. Plaklar, 1985 yılına kadar üretiliyordu. Daha sonra Ofis kalabalık olmaya başladı, ben de öz yerim dediğim Sur ‘a geldim. O günden beridir Sur’dayız. 1980'den beri bu dükkanı kasetçi olarak işletiyorum. Kaset satışlarımız eskisi gibi değil. İnsanların ilgi alanları değişti. Arşiv olarak toplayan, nostalji olarak ya da hediyelik eşya olarak alanlar geliyor sadece. Kimisi evde bir kenarda şark köşesi yapıp, öyle bulunsun diye alıyor. Bu işte büyük bir ticaret kazanç yok. Ben de ticaret amaçlı burada durmuyorum. Kasetçilikten emekli oldum. Hobi olarak yapıyorum diyebilirim. Bu işi gençlere bir şey aktarmak için yapıyorum” diye konuştu.
“KASET ÜRETİMİ DURDU”
Kaset üretiminin durduğunu belirten Akbey, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi güncel kasetler üretilmiyor. Bütün fabrikalar 2012 yılından sonra kapatıldı. 12 yıldır kasetler üretilmiyor. Elimizdeki mevcut kasetleri halka sunuyoruz. Dükkandaki bütün kasetler satılıktır. 3 bin 4 bin tane yakın kaset var elimde. Kendi arşivimdeki kasetleri satmıyorum, onları saklıyorum. Nostalji olarak arşivdirler benim için. Elimdeki en eski kasetlerden Celal Güzelses gibi sanatçıların kasetleri var. Kürtçe olarak ise, Ayşe Şan, Dengbej Şakiro gibi sanatçıların kasetleri var. 70'ten beri kasetle uğraştığım için iddialı konuşabiliyorum. Benden önce kasetçi yoktu. İlk kasetçi de, son kasetçi de benim. Şu anda Türkiye'de benden eskisi yok. Bazı medya kaynaklarında görüyorum. Çoğunun kaynakları 80’li yılların. Ben bu işi 1970'ten beri yapıyorum. İlk kasetlerin çıktığı dönemlerden başladık. Kaset satmaya ve kaset dolumu yapmaya o dönemden beri başladık.”