Güneydoğu Bölgesi'nde yer alan Şırnak, konumu ve tarihi açısından oldukça zengin bir yemek kültürüne sahiptir. Şırnak’ta sadece et yemekleri değil, bölgeye özgü hazırlanan pilavlar ve tatlılardan bölge halkı ve bölgeye gelen turistler tarafından beğenilerek tüketilir.
Peki, Şırnak yemekleri nelerdir? Şırnak'ta ne yenir ve Şırnak'ın neyi meşhurdur? Şırnak mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nedir? İşte en meşhur Şırnak yemekleri ve tatlılarını derledik.
PERDE PİLAV
Perde pilavı Şırnak'ın en meşhur yemeklerinden biridir. Doğu ve Güney Doğu bölgelerine özgü olan bu lezzet, Şırnak'ta sıklıkla tüketilir. Yumurta ve yağla yoğrularak yufka haline getirilen bir hamurun tencereye yerleştirilmesi ve içine tavuk etli, baharatlı ve bademli bir pilavın konulmasıyla fırında pişirilerek hazırlanan bu yöresel lezzet mutlaka denenmesi gereken eşsiz bir tada sahip.
KUTLİK
Kutlık içli köftenin Şırnak'ta hazırlanan bir türüdür. İçinde soğanlı kıymalı harcın yanı sıra, köftelik bulgur ve yamaların da yer aldığı Şırnak içli köftesi önce suda kaynatılıyor, daha sonra yumurtaya bulanarak kızartılıyor. Hazırlanması oldukça zor olan kutlık Şırnak'ta severek tüketilen yöresel lezzetler arasında yer alıyor.
KİPE
Kipe, Siirt ve Adana bölgelerinde sıkça görmeye alıştığımız mumbar dolmasının Şırnak'a özgü farklı bir türüdür. Koyunun bağırsaklarından hazırlanan kipe de diğer Şırnak yöresel yemekleri gibi oldukça zahmetli bir hazırlık sürecine sahip. Bağırsakların iyice yıkanması ve temizlenmesi bile başlı başına bir iş olan kipe hazırlığında temizlik oldukça önemli. Kipe, iyice temizlenmiş bağırsakların içine pirinç ve kıyma karışımının doldurulması ve suda kaynatılarak pişirilmesiyle hazırlanıyor.
MEYRE
Meyre ya da mehir adıyla bilinen bu yöresel lezzet Şırnak'a özgü bir çorbadır. Ayran ve dövmeyle hazırlanan meyre genellikle başlangıç yemeği olarak servis ediliyor. Yumurtayla kıvamlanan bu çorba, içine pancar ve kabakların da eklenmesiyle oldukça lezzetli ve besleyici bir hal alıyor.
SERBİDEV
Şırnak denilince ilk akla gelen yemeklerden olan serbidev, oldukça pratik bir yemektir. Kaynatılmış buğday,dan yapılan yarma ve çökelek peyniriyle hazırlanan serbidevin üzerine tereyağında kızartılmış pul biber gezdirilmesi tadını eşsiz bir hale getiriyor.
HEKEHEŞANDİ
Hekeheşandi Şırnak'ın en fazla tüketilen köftelerinden biridir. Pirinç, kıyma ve yumurta gibi malzemelerden yapılan bu köfte aslında bir nevi yağsız pilav. Yağsız pilavın içine kıyma ve yumurtanın eklenmesi ve şekillendirilerek kızartılması Şırnak'a özgü bu eşsiz tadın ortaya çıkmasını sağlıyor.
ŞIMŞIPE
Şımşıpe, Şırnak'a özgü bol sebzeyle hazırlanan bir dolma türüdür. Kuru kırmızı biber, kuru patlıcan ve kabak gibi sebzelerin kıymalı ve pirinçli bir harçla doldurulmasıyla hazırlanan şımşıpe; daha sonradan asma yaprağı ve pancarın da eklenmesiyle klasik dolmalardan oldukça farklı bir tat alıyor.
SURYAZ
Suryaz otuyla hazırlanan bu yöresel lezzet, akşam yemeklerinde hazırlanan pratik lezzetler arasında yer alıyor. Suryaz otunun ince ince kıyılması ve suda kaynatılmasından sonra süzülerek soğanlarla birlikte kavrulması bu yöresel lezzeti ortaya çıkarıyor. Üzerine yumurta ve kavurma eklenerek tüketilen suryaz, Şırnak'ta sıklıkla tüketiliyor.
FIREYDİN
Şırnak yemek kültürü sadece yemekleriyle değil, başka yerde bulunmayan tatlılarıyla da ön plana çıkıyor. Bu tatlılar arasında en popüler olan fıreydin, incecik açılan saç ekmeklerinin üzerine ceviz, toz şeker ve yağ gibi malzemelerinin eklenmesiyle hazırlanıyor. Kızgın yağda pişirildikten sonra üzerine şerbet dökülerek hazırlanan bu tatlı Şırnak'ta her yerde bulunuyor.
BIRINZER
Şeker ile su karıştırılıp şerbet yapılır. Ateşe konulup kaynatılır İçine pirinç atılıp pişirilir. Biraz tarçın ve sarı boya katılır. Ateşten indirilip soğuk olarak servis yapılır. (Haber Merkezi)