Yıllar boyunca GAP projesi kapsamında Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde Şal Şepik üretim ustalığı yapan gençler, ata mirasımızı yaşatmak ve Şal Şepik kıyafetinin orjinalini üretmek için atölye kurduklarını ifade ettiler.
Şırnak’ta asırlardır erkeklerin giydiği, ancak son zamanlarda sadece düğünlerde ve özel günlerde tercih ettiği Şal u Şepik kumaşının orjinal üretimi için Rıdvan Ertaş ve arkadaşları üretim atölyesi kurdu. Daha önce GAP ve Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çalışan Şal-u Şapik ustası Rıdvan Ertaş, Şırnak merkez yeni mahallede kurduğu atölye ’de 5 usta ile beraber kumaş üretimine başladı.
Cizrem gazetesinde yer alan habere göre; Son zamanlarda İşi bilmeyenler tarafından sahte kumaşların üretilip, piyasaya çıkmasıyla Şırnak’ın adını lekelendiğini belirten usta Ertaş, “Bizde her şey orijinal, atalarımızdan 300 yıl önce nasıl bu miras bırakılmışsa bizde yeni nesillere orijinal bir şekilde bırakacağız. Tüm çalışmalarımız bu yönde olacaktır. ”dedi.
Atölye açarken maddi olarak zorlandıklarını belirten Ertaş, “atölyeyi kendi gücümüzle, kredilelerle açtık. Devam edebilmemiz içinde devletimizin desteğine ihtiyacımız var. Kültürümüze, sanatımıza sahip çıkmalarını talep ediyoruz. Sayın valimizden de en kısa zamanda gelip bizi ziyaret etmelerini rica ediyoruz. ”dedi.
GAP’ın desteklediği bir projede öğrenci olarak işe başladığını söyleyen Ertaş, “2008 ‘de halk eğitim bünyesinde usta öğretici olarak bu işi yaptım. Şuan kendi uğraşlarımızla bu atölyeyi kurduk. 5 usta ile bu işe yeniden başladık. Bu ata sanatı yeni nesillere, kardeşlerimize öğretmek isteriz. En orijinal şekilde bize öğretilen 300 sene önce nasılsa aynısını yürütmek istiyoruz. Herhangi bir değişiklik, karışımlı ip, sahte kumaş çıkartmak istemiyoruz. Orijinalliğe önem veriyoruz burada. Terziye geçmesi için 12 aşamadan geçiyor. Bu aşamaların hepsini biz bu 5 kişi ile çıkartacağız inşallah” dedi.
Kumaşın üretimi için sırasıyla yapılan işlemleri anlatan Ertaş, “İpin çirişlenmesi, mataraya sarılması, tekrar çirişlenmesi, gücülerin yapılması, gücülerden iplerin geçirilmesi, taraktan geçilmesi, tezgahta doldurulması, tezgahtan sonra boya işlemi varsa boya yoksa yıkanması, kalıplanması en son kurutup sarılması işlemleri yapılarak, sonra terziye gidiyor. Terzide bu kumaşı dikiyor. ”diye ifade etti.
Kumaşın özelliğine değinen usta Ertaş, “Şal u şepik tiftikten yapılmasından dolayı yazın serin tutar, kışın sıcak tutar. Radyasyona karşı dayanıklılığı olan ve uzun zaman dayanabilen özel bir kumaştır. Bu da tiftik ipliğinden gelen bir özelliktir ve çok ince dokunan bir özelliği var. Yöresel olarak özel günlerde, düğünler giyilen bir elbisedir. Şal u şepik kumaşı ceket, yelek, pantolon şeklinde giyilebiliyor. 20 yıla yakın bir süre giyilebilen şal şepik içindeki özgün malzemelerden dolayı da güveler tarafından yenilmiyor" diye konuştu.