Diyarbakır’ın merkez Sur İlçesi, Cemal Yılmaz Mahallesi, Yukarı Saman Sokak’ta bulunan tarihi evlerine kavuşmayı bekleyen 74 yaşındaki Zübeyde Turan yetkililere seslendi.

Diyarbakır kavunu tezgahlarda: "Dikkat bağımlılık yapar" Diyarbakır kavunu tezgahlarda: "Dikkat bağımlılık yapar"

2015’in Aralık ayında baş gösteren Sur olayları tarihi yerleşim alanlarında ve bölgesel alanda birçok tahribata yol açmıştı. Ülke geneli bir kaosun oluştuğu bu talihsiz durum Sur’da ikamet eden vatandaşları çok zor durumlara sokmuştu. Olaylardan etkilenen vatandaşların çoğu maddi manevi olarak etkilendi, çoğu evini terk etmek zorunda kaldı. Evleri çatışmalarda yıkılan birçok Sur sakini hala evlerinin kendilerine teslim edilmesi için gün sayıyor.

"NE BANA VERİYOR NE KİRA VERİYOR"
Mücadele’ye konuşan Zübeyde Turan, “Bak milletin hepsini evi yapıldı. Bak benim evim yıkılmamış. Sonra geldim biraz eşya götürdüm. Ne eşyası. Evi hepsi talan etti. Hiçbir şey kalmadı içinde. Çatışma oldu ev hasar olmamıştı fazla sonra talan oldu. O sonra kimse yoktur. Ev benim üstümedir. Bak 8 sene oldu. Evi ne bana veriyor, nede kiraya veriyor. Tarihi eserdir diyor. Sekiz sene bu ev buradadır, bir çalışma yok."

Restorasyon için ihale yoluyla TOKİ’ye devredilen tarihi evlerinin anahtar tesliminin kendilerine yapılmasını isteyen Diyarbakırlı vatandaşlar evine kavuşmak için gün bekliyor.

Sur olaylarında tarihi evinin yıkılması ile evsiz kalan 74 yaşındaki Zübeyde Turan 8 yıldır evine kavuşacağı günü bekliyor. Yıkılan tarihi evlerin restorasyon çalışmalarının bitmesi sonrası yetkili merciler tarafından ev sahiplerine belli bir ücret karşılığı teslim edileceği aktarıldı.

Muhabir: Gurbet İpek