10 Ekim tarihinin detaylarını sizler için derledik. Peki 10 Ekim'de kim doğdu, kim öldü, neler oldu? 10 Ekim dünyada ne günü? İşte tarihe kazınan ve merak uyandıran 10 Ekim Tarihte Bugün...

10 Ekim'de Meydana Gelen Olaylar

415 - 404 yılında çıkan isyanda yakılan Ayasofya kilisesi, Bizans İmparatoru II. Theodosius tarafından yeniden yaptırılarak açıldı.

680 - Emevi Sultanı Yezid’in zulüm dolu saltanatına karşı kıyam eden Peygamber (SAV) Efendimiz’in torunu Hz. Hüseyin (ra) Irak’ın Kerbela denilen bölgesinde Yezid’in gönderdiği Şimr komutasındaki ordu tarafından yaklaşık 70 taraftarı ve Ehl-i Beyt mensubu ile beraber hunharca şehid edildi. Hicri takvime göre 10 Muharrem olan şehadet günü tüm Müslümanlar tarafından bir matem günü ve zulme karşı kıyam etme günü olarak anılır. İslam tarihinin tartışmasız bu en acı olayı Müslümanların belleğine bir daha silinmemecesine kazınmış Hz. Hüseyin Efendimiz(ra) ise tüm İslam Ümmeti’ne bir yiğitlik destanı ve zulme, despotluğa ve diktatörlüğe karşı direniş ve başkaldırının sembolü olmuştur. İmam Hüseyin (ra)’in çocukluk yılları Peygamber Efendimiz (SAV)’in kucağında yanaklarına kondurduğu mübarek buselerle geçmiş daha sonra da İlmin Kapısı ve babası olan Hz. Ali (kerremellahu wechehu) Efendimiz’in terbiyesi altında yetişmiştir. Hz. Hüseyin Efendimiz, Emeviler tarafından zorla gasp edilen hilafet makamına Yezid gibi zevk ve sefahet düşkünü bir zalimi layık görmemiş ve ona biat etmeyi ret etmiştir. Bunun üzerine Kufe halkı kendisine biat etmek için onu Kufe’ye davet etmiş ama daha sonra Yezid’in korkusuyla onu ve yarenlerini Kerbela Çölünde zalimlerin kılıçları arasında yalnız bırakmış birçoğu da Yezid’in ordusunda İmam’a karşı savaşmıştır. İmam’ı şehid etmekle yetinmeyen zalimler Mübarek başını keserek Yezid’e hediye etmişler ve kıyamete kadar tüm Müslümanların lanet ve bedduasına müstahak olmuşlardır. Peygamber Efendimiz (SAV), Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin için "Hasan ve Hüseyin cennet gençlerinin efendileridir.” "Beni seven, şu ikisini sevsin." diye buyurmuş ve onları daha birçok hadislerinde övgülerle taltif etmiştir.

1690 - Belgrad, Osmanlılar tarafından ikinci kez fethedildi.

1780 - Orta Amerika’nın gizemli otantik adaları Karayipler'de meydana gelen kasırgada yaklaşık 20.000 kişi öldü. Karayipler ya da Batı Hint Adaları, Karayip Denizi'ni, adalarını ve çevreleyen sahilleri kapsayan bölge. Bu adalar, Florida'nın güneyinden başlayıp bir kıvrım oluşturarak Güney Amerika'da Venezuela'nın kuzey batısına dek iner. Bölgede 7000 dolayında ada, adacık ve kayalık bulunur. Bunlar yirmi beş bağımsız ülke ya da sömürge oluşturur. 1492'de İtalyan doğumlu İspanyol kâşif Kristof Kolomb tarafından keşfedilmiştir. Batı Hint Adaları adı, 1492'de Hindistan'a ulaştığını zanneden Kristof Kolomb tarafından verilmiştir. Adaların en eski sahipleri Aravak ve Karayip yerlileridir.

1858 - Küba'da İspanyol İmparatorluğu'na karşı bağımsızlık hareketi başladı.

1865 - John Hyatts bilardo topunun patentini aldı

1896 - The Times gazetesinin kitap eki The Times Literary Supplement'ın ilk sayısı çıktı.

1903- Kadın haklarını savunan ilk feministlerden Emmeline Pankhurst, İngiltere'de kadınların kurtuluşu mücadelesini yürütmek üzere ''Toplumsal ve Siyasal Kadın Birliği''ni kurdu. Avrupa bütün özgürlükçü sloganlarına rağmen kadın, hala erkeklerin zevkine hitap eden bir meta ve ikinci sınıf bir insandı. Bu dönemlerde kadını aşağılayan Avrupa kültürüne karşı çıkan Feministler de kadını meta olmaktan çıkarmıyor, aynı zamanda bütün etik kuralları çiğneyen bir ifsat aracı haline getiriyordu. Kadın yine kadın savunucuları tarafından sömürülüyordu.

1911— Çin’de Cumhuriyetçi Milliyetçiler Manchu Hanedanını yıkarak imparatorluğa son verdiler. Çin'de Sun Yat-San liderliğindeki milliyetçi devrimciler, Manchu hanedanını yıktılar ama ulusal birliği sağlayamadılar.

1912 - Çin Cumhuriyeti kurulduysa da iç çatışmalar ve karışıklıklar yaklaşık 1945’lere kadar sürmüştür. Sun Yat-sen modern Çin'in babası kabul edilen düşünür ve siyaset adamıdır. İmparatorluk yönetiminin yıkılmasında önemli rol oynayarak geçici cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmiş ve 1923- 1925 arasında ülkeyi fiilen yönetmiştir.

1913 - ABD Başkanı Woodrow Wilson, Beyaz Saray'daki masasına yerleştirilen bir düğmeye basarak Panama Kanalı'nı açtı. Atlas Okyanusu ile Pasifik Okyanusu arasındaki son engel de 40 ton dinamit patlatılarak ortadan kaldırıldı.

1913 -Panama Kanalı açıldı. Panama Kanalı, Orta Amerika'nın en güney ülkesi Panama topraklarında yer alır ve Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus'unu birbirine bağlayan su yoludur. İnşaat ABD tarafından tamamlanmış ve kanal 1914'te hizmete açılmıştır. 77 kilometre uzunluğundaki kanalın yapımı sırasında, sıtma ve sarı humma gibi hastalıklardan büyük toprak kaymalarına kadar her türlü güçlükle karşılaşılmış ve yaklaşık 27.500 kanal çalışanı bu süreçte can vermiştir. Bu kanal Güney Amerika ve Kuzey Amerika'yı birbirinden ayırır. Bugün New York'tan San Francisco'ya giden bir geminin, Panama kanalını kullanarak 9.500 km yol yapması, Horn Burnu'nun dolaşılmasını zorunlu kılan eski günlerdeki 22.500 km yola oranla büyük bir kolaylıktır.

Açılışından 2002 yılına dek, yaklaşık 800.000 geminin geçtiği tahmin edilen Panama Kanalı'ndan her yıl 14.000'den fazla gemi geçmekte olup taşınan yük miktarı 203 milyon tonu bulmaktadır.

Kanal boyunca yolculuk yaklaşık 9 saat sürmektedir. Ayrıca kanalda bulunan indirgeçli kaldırgaç sayesinde aşılması zor olan noktalarda gemiler ilerleyebilmekte ve hareketlenme kazanabilmektedir.

Panama kanalı dünyanın mühendislik harikasıdır ve en pahalı kanaldır. Kanal, bölgenin sosyoekonomik koşullarını geliştirmiştir. Panama kanalı ile Panama halkının refah seviyesi yükselmiştir. Kanal ülkenin gelişimine önemli katkılar sağlamıştır.

Panama Kanalı deniz seviyesinden 28 metre yukarıdadır. Sıvıların dengesi kanunundan faydalanılarak gemiler kanal içinde yavaş yavaş yükseltilir ve aynı metotla diğer tarafa doğru indirilir.

1914 - İngiliz donanmasından kaçan "Goeben" ve "Breslau" adlı iki Alman zırhlısı Türkiye'ye sığındı. İki zırhlı daha sonra "Yavuz" ve "Midilli" adlarını aldı. Osmanlı’da darbeyle iktidarı ele alan İttihat ve Terakki Partisi bu gemileri kabul etmekle Osmanlı’yı Almanya saffında neredeyse bütün Avrupa devletlerine karşı I. Dünya Savaşı’na sokma marifetini göstermiş ve nitekim savaş sonunda Osmanlı İmparatorluğu yıkılmıştır.

1920 - I. Dünya Savaşı sonunda mağlup olan Osmanlı neredeyse tamamen işgal edildi ve şartları bir hayli ağır olan Sevr Anlaşması itilaf devletlerince tek taraflı ilan edildi. Osmanlı Hükümeti bu anlaşmayı imzalamak üzere temsilci göndermişse de Meclis feshedildiği için onaydan geçmeyerek resmiyet kazanmamıştır.

1930 - Türkiye, Barzani Aşireti'nin yaklaşık dört ay süren Oramar Ayaklanması'nı bastırdı.

1933 - United Airlines Havayolu Şirketi'ne ait bir uçağa sabotaj yapıldı. Düşürülen ilk sivil uçak oldu.

1938 - Çekoslovakya Hükûmeti, Münih Antlaşması gereğince Südetler bölgesini Almanya'ya devretti.

1944 - II. Dünya Savaşı sürerken Almanya Nazi katliamında 800 çingene çocuk sistematik bir şekilde Auschwitz kampında öldürüldü.

1945 - Kim İl-sung önderliğinde Kore İşçi Partisi kuruldu.

1951 - İsrail, Mısır, Suriye, Lübnan ve Ürdün tarafından kabul edilen barış planını reddetti.

1962 - Demokrat Partililer için af çıktı.

1964 - 18. Yaz Olimpiyatları Tokyo'da başladı.

1965 - Genel Seçim sonuçları: AP 240 Milletvekili ile çoğunluğu elde etti. CHP 134, MP 31, YTP 19, TİP 15, CKMP 11 Milletvekili çıkardı. TBMM tarihinde ilk kez bir sosyalist parti (TİP-Türkiye İşçi Partisi) 15 Milletvekili ile grup kurmaya hak kazandı.

Süleyman Demirel ve Adalet Partisi 1965 ve 1969 10 Ekim'inde yapılan iki seçimde de iktidar oldu.

1965 - Türkiye Radyoları ilk kez genel seçim sonuçlarını vermek için sabaha kadar yayın yaptı.

1969 - Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF), Devrimci Gençlik Dernekleri Federasyonu (Dev-Genç) adını aldı.

1970 - Fiji bağımsızlığını kazandı. 1987’nin aynı gününde ise Fiji'de cumhuriyet ilan edildi. Fiji, Okyanusya'da bulunan bir ada ülkesidir. Fiji Adaları Cumhuriyeti, Pasifik okyanusunun güneyinde bulunan bir dizi adadan oluşur. Ülkenin 106'sı ıssız olmak üzere toplam 322 adadan ve 522 adacıktan ibarettir. İki büyük ada, Viti Levu ve Vanua Levu, yerleşimin % 87’sini oluşturur.

Fiji’de 17. yüzyılda Avrupalı kaşiflerden uzun süre önce de insanlar vardı. Yapılan kazılarda küçük yerleşimlerde çanak çömlek türünde eski kalıntılar bulunmuştur. Ayrıca yerleşim yerlerinde yapılan kazılar sonucu İÖ 1000 yıllına ulaşan buluntulara rastlanmıştır. Ancak büyük Pasifik göçünün sorusuna hala cevap bulanamamıştır. 1643’de Hollanda’li kâşif Abel Tasman'ın, büyük güney kıtasını aramaya giderken Fiji'yi ziyaret ettiği biliniyor.

1975 - Bandırma'da Etibank Boraks ve Asit Fabrikaları'nda işçi eylemleri başladı.

1975 - Papua Yeni Gine, Birleşmiş Milletler'e üye oldu.

1976 - Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin hukuki varlığı resmen sona erdi. 12 Eylül darbesinden sonra Sıkıyönetim Mahkemeleri kurulacak ve daha sonra da bunlar Devlet Güvenlik Mahkemeleri’ne dönüştürülecektir. (1982-2004 arası tekrar kuruldu)

1980 - Devlet Başkanı Orgeneral Kenan Evren, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin Dikkate Alacağı ve Uyacağı Hususlar" başlıklı emrini yayımladı: "Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının sahip olduğu ideoloji Atatürkçülüktür."

1980 - El Salvador'da Farabundo Martí Ulusal Kurtuluş Cephesi kuruldu.

1982 - Auschwitz toplama kampında tanımadığı bir siyasi tutuklu yerine ceza almaya gönüllü olarak hayatını yitiren rahip Maximilian Kolbe, aziz ilan edildi.

1982 - Tiyatro ve sinema sanatçısı Yıldırım Önal, 51 yaşında öldü.

1985 - Amerikan F-14 savaş uçakları, Achille Lauro yolcu gemisini kaçıran korsanları taşıyan bir Mısır uçağını, Sicilya'daki bir NATO üssüne inmeye zorladı. Korsanlar tutuklandı.

1986 - San Salvador'daki 7,5 şiddetinde depremde yaklaşık 1500 kişi öldü.

1988 - ABD Doları 1845 liraya çıktı. Merkez Bankası ilk kez müdahale kararı aldı. Müdahaleye rağmen ertesi gün serbest piyasada dolar 1975 liraya fırladı. Asıl felaket ise birkaç yılı bulacak ve ABD doları bir milyon liranın da üzerine çıkacaktı.

1991 - Klasik Türk müziği sanatçısı Alâeddin Yavaşça'ya Devlet Sanatçısı unvanı verildi.

1991 - Pink Floyd, The Wall albümleri ile yaptıkları katkı nedeniyle, İngiliz Millî Tuğla Dağıtıcıları Birliği tarafından şeref listesine alındı.

1993 - Andreas Papandreou liderliğindeki PASOK, Yunanistan'daki seçimleri kazandı.

1995 - Oyuncu Kadir Savun, 1995'te hayatını kaybetti

1995 - Garry Kasparov, bir ay süren maç sonucunda rakibi Viswanathan Anand'ı yenerek Dünya Satranç Şampiyonu unvanını korudu.

1997 - Yaptığı konuşmadan dolayı hakkında dava açılan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Şükrü Karatepe, 1 yıl hapis ve 420.000 TL ağır para cezasına çarptırıldı. 28 Şubat cuntacılarının talimatı üzerine Refah Partili Belediye başkanları ya bir konuşmasından ya da okuduğu bir şiirden dolayı hapislere atılıyordu.

1997 - Güney Afrika, insan hakları ihlalleri ve Kıbrıs sorununu gerekçe göstererek Türkiye'ye askeri helikopter satışını durdurdu.

1997 - Meksika'da 5 gün süren ve 200 kişinin ölmesine neden olan Pauline kasırgası dindi.

1997 - Posadas-Buenos Aires seferini yapmakta olan Arjantin Havayolları'na ait DC-9 tipi bir uçak, Uruguay'da düştü; 74 kişi öldü.

1997 - Bulgaristan'da düzenlenen Birinci Balkan Film ve Televizyon Programları Festivali Sandaski 1997'de TRT'yi 'Az Gittik Uz Gittik' ve 'Ömer' adlı programlar temsil etti. Festivalde, 'Ömer' programı ikincilik ödülünü kazandı.

2002 - Macar yazar Imre Kertész, Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı.

2007 - İnternet üzerinden indirilebilen ilk albüm In Rainbows, Radiohead grubunun internet sitesinde piyasaya sürüldü.

2009 - İsviçre'nin Zürih kentinde Türkiye ile Ermenistan arasında Akyaka Sınır Kapısı'nın açılması için protokol imzalandı.

2001 - Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan ile 5 polis memurunun hayatını kaybettikleri eyleme katıldıkları ve Hizbullah’a üye oldukları iddiasıyla halk arasında dindarlıklarıyla tanınan 13 kişi gözaltına alındı. En ağır işkencelerden geçirilen şahıslar tutuklanarak cezaevine konuldu. İşkence altında alınan ifadeler mahkemece delil kabul edilerek ömür boyu ağır hapse mahkûm edildiler.

2010 - Hollanda Krallığı'na bağlı özerk Hollanda Antilleri dağıldı ve Hollanda Krallığı'na bağlı 3 yeni özerk ülke (Aruba, Curaçao ve Sint Maarten) oluştu.

2010 - Türkiye'de Karadeniz bölgesindeki tek hafif raylı sistem hattı olan Samsun tramvayının Gar - Ondokuz Mayıs Üniversitesi arasındaki 1.etap hizmete açıldı.

2015 - Ankara saldırısı: Ankara'da düzenlenen "Emek, Barış, Demokrasi Mitingi’nde, Ankara Garı önündeki 2 ayrı patlamada, 109 kişi öldü, 500'den fazla kişi yaralandı.

2016 - Türkiye'nin Karadeniz bölgesindeki tek hafif raylı sistem hattı olan Samsun tramvayının Gar - Tekkeköy arasındaki 2.etap hizmete açıldı.

10 Ekim'de Doğan Ünlüler

1470 - Yavuz Sultan Selim, Osmanlı'nın 9. Padişahı (ö. 1520)

1486 - III. Charles, 1504 ile 1553 yılları arasında Savoie Dükü olan Fransız soylu (ö. 1553)

1684 - Antoine Watteau, Fransız ressam (ö. 1721)

1731 - Henry Cavendish, İngiliz fizikçi ve kimyacı (ö. 1810)

1813 - Giuseppe Verdi, İtalyan besteci (ö. 1901)

1825 - Paul Kruger, Transvaal Cumhuriyeti Devlet Başkanı ve Boer direniş lideri (ö. 1904)

1830 - II. Isabel, İspanya Kraliçesi (ö. 1904)

1834 - Aleksis Kivi, Fin yazar (ö. 1872)

1857 - Yusuf İzzeddin Efendi, Türk asker ve Osmanlı Hanedanı mensubu şehzade (ö. 1916)

1859 - Ogata Gekkō, Japon ukiyo-e ustası ve Nihonga ressamı (ö. 1920)

1861 - Fridtjof Nansen, Norveçli gezgin, bilim insanı, diplomat ve Nobel Barış Ödülü sahibi (ö. 1930)

1872 - Dionisios Kasdaglis, Mısırlı-Yunan tenisçi (d. 1931)

1930 - Harold Pinter, İngiliz oyun yazarı ve Nobel Edebiyat Ödülü sahibi (ö. 2008)

1930 - Yves Chauvin, Fransız kimyacı (ö. 2015)

1932 - Tomris Oğuzalp, Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı (ö. 2013)

1932 - Üner Teoman, Türk atlet

1936 - Gerhard Ertl, Alman fizikçi

1938 - Daidō Moriyama, Japon fotoğrafçı

1941 - Peter Coyote, Amerikalı oyuncu, yönetmen ve yazar

1941 - Ken Saro-Wiwa, Nijeryalı yazar, televizyon yapımcısı ve çevreci (ö. 1995)

1942 - Radu Vasile, Rumen politikacı, tarihçi ve şair (ö. 2013)

1945 - Sacit Onan, Türk yönetmen, şair ve seslendirme sanatçısı (ö. 2010)

1946 - Taha Akyol, Türk gazeteci ve yazar

1946 - Charles Dance, İngiliz oyuncu, senarist ve yönetmen

1946 - Naoto Kan, Japon siyasetçi

1946 - John Prine, Amerikalı country folk şarkıcısı, gitarist, söz yazarı ve besteci (ö. 2020)

1950 - Nora Roberts, Amerikalı aşk ve macera romanları yazarı

1951 - Lam Po-chuen, Hong Konglu aktör (ö. 2015)

1953 - Midge Ure, İskoçyalı rock'n roll gitaristi, şarkıcısı ve şarkı sözü yazarı

1954 - Fernando Santos, Portekizli teknik direktör

1956 - Taur Matan Ruak, Doğu Timorlu siyasetçi

1959 - Arif Peçenek, Türk futbolcu ve teknik direktör (d. 2013)

1963 - Anita Mui, Şarkıcı ve oyuncu (ö. 2003)

1963 - Daniel Pearl, Amerikalı gazeteci (ö. 2002)

1964 - Sarah Lancashire, İngiliz oyuncu

1965 - Chris Penn, Amerikalı aktör (ö. 2006)

1966 - Tony Adams, İngiliz teknik direktör ve eski defans oyuncusu

1966 - İbrahim Erkal, Türk ses sanatçısı, besteci, söz yazarı ve oyuncu (ö. 2017)

1966 - Carolyn R. Bertozzi, Amerikalı kimyager ve Nobel Kimya Ödülü sahibi

1982 - Dan Stevens, İngiliz oyuncu ve film yapımcısı

1983 - Lzzy Hale, Amerikalı şarkıcı ve müzisyen

1983 - Nikos Spiropulos, Yunan millî futbolcu

1983 - Tolga Zengin, Türk futbolcu

1986 - Ezequiel Garay, Arjantinli millî futbolcu

1986 - Nathan Jawai, Aborjin kökenli Avustralyalı profesyonel basketbolcu

1988 - Brown Ideye, Nijeryalı futbolcu

1991 - Michael Carter-Williams, NBA takımlarından Orlando Magic'de forma giyen Amerikalı profesyonel basketbolcu

1991 - Gabriella Cilmi, Avustralyalı şarkıcı ve söz yazarı

1991 - Xherdan Shaqiri, Kosova asıllı İsviçreli millî futbolcu

 10 Ekim'de Doğan Ünlüler

19 - Germanicus, Romalı general (d. MÖ 15)

680 - Abbas bin Ali, Hz. Ali'nin beşinci ve Ümmü'l-Benîn’in ilk oğlu (d. 647)

680 - Ali el-Ekber, Hz. Hüseyin'in Kerbela'da öldürülen büyük oğlu (d. 662)

680 - Habib bin Mezahir, Kerbelâ Olayı’nda Hz. Hüseyin’in yârenlerinden

1659 - Abel Tasman, Hollandalı denizci, kaşif ve tüccar (d. 1603)

1800 - Gabriel Prosser, Afrikalı-Amerikalı köle (d. 1776)

1837 - Charles Fourier, Fransız ütopik sosyalist ve filozof (d. 1772)

1872 - William H. Seward, Amerika Birleşik Devletleri'nin 24. Dışişleri Bakanı (d. 1801)

1875 - Aleksey Konstantinoviç Tolstoy, Rus yazar (d. 1817)

1901 - Lorenzo Snow, İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi'nin 1898 yılından ölümüne kadar başkanlık yapmış 5. başkanı (d. 1814)

1913 - Katsura Tarō, Japon asker ve Japonya Başbakanı (d. 1848)

1914 - I. Carol, Romanya prensi (1866-1881), daha sonra Romanya'nın ilk kralı (1881-1914) (d. 1839)

1914 - Gijsbert van Tienhoven, Hollandalı politikacı (d. 1841)

1937 - Ahmet Refik Altınay, Türk tarihçi (d. 1881)

1945 - Joseph Darnand, Fransız asker (d. 1897)

1963 - Édith Piaf, Fransız ses sanatçısı (d. 1915)

1964 - Cemil Sait Barlas, Türk siyasetçi, gazeteci ve yazar (d. 1905)

1964 - Eddie Cantor, Amerikalı şarkıcı, komedyen, dansçı ve oyuncu (d. 1892)

1967 - Muhammed Osman Akfırat, İslâm âlimi ve mutasavvıf

1969 - Kurt Blome, Alman bilim insanı (Nazi Almanyası'nda) (d. 1894)

1970 - Édouard Daladier, Fransız siyasetçi (d. 1884)

1973 - Ludwig von Mises, Avusturyalı eski ekonomist, tarihçi, filozof ve yazar (d. 1881)

1973 - Hermann Reinecke, Alman Asker (Nazi Almanyası generali) (d. 1888)

1974 - Lyudmila Pavliçenko, Sovyet keskin nişancı (d. 1916)

1977 - İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Türk tarihçi (d. 1888)

1981 - Ali İzzet Özkan, Türk âşık (d. 1902)

1982 - Yıldırım Önal, Türk tiyatro ve sinema sanatçısı (d. 1931)

1985 - Orson Welles, Amerikalı sinema oyuncusu, film yönetmeni ve En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü sahibi (d. 1915)

1985 - Yul Brynner, Rus asıllı Amerikalı sinema oyuncusu ve En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü sahibi (d. 1920)

1986 - Gleb Wataghin, Ukrayna asıllı İtalyalı ve Brezilyalı fizikçi (d. 1899)

1987 - Behice Boran, Türk akademisyen, sosyolog ve siyasetçi (d. 1910)

1995 - Kadir Savun, Türk sinema oyuncusu (d. 1926)

1997 - Niyazi Lodos, Türk akademisyen ve entomolog (d. 1921)

2000 - Sirimavo Bandaranaike, Sri Lankalı politikacı ve Dünyanın ilk kadın başbakanı (d. 1916)

2004 - Christopher Reeve, Amerikalı sinema oyuncusu (Süpermen) (d. 1952)

2004 - Müşerref Hekimoğlu, Türk gazeteci ve yazar (d. 1923)

2005 - Attilâ İlhan, Türk şair, romancı, gazeteci, senarist ve eleştirmen (d. 1925)

2005 - Milton Obote, Ugandalı siyasetçi (d. 1925)

2008 - Nail Çakırhan, Türk gazeteci, şair ve mimar (d. 1910)

2010 - Solomon Burke, Amerikalı blues ve soul müzik şarkıcısı (d. 1940)

2010 - Joan Sutherland, 1950'lerin sonundan 1980'lere kadar bel kanto repertuvarıyla tanınan Avustralyalı koloratur soprano (d. 1926)

2011 - Selma Soysal, Türk matematikçi ve akademisyen (d. 1924)

2012 - Sam Gibbons, Floridalı Amerikalı politikacı (d. 1920)

2013 - Scott Carpenter, Amerikalı eski savaş pilotu ve astronot (d. 1925)

2013 - Nevzat Kösoğlu, Türk siyasetçi ve yazar (d. 1940)

2014 - Finn Lied, Norveçli liberal görüşlü politikacı (d. 1916)

2015 - Richard Heck, Amerikalı kimyacı (d. 1931)

2017 - Pentti Holappa, Fin şair ve yazar (d. 1927)

2018 - Raymond Danon, Fransız film yapımcısı (d. 1930)

2018 - Tex Winter, Amerikalı basketbol antrenörü ve eski basketbol oyuncusu (d. 1922)

2019 - Ugo Colombo, Eski İtalyan erkek bisiklet yarışçısı (d. 1940)

2019 - Juliette Kaplan, İngiliz emektar kadın oyuncu (d. 1939)

2019 - Marie-José Nat, Fransız sinema ve televizyon oyuncusu (d. 1940)

2020 - Amnon Freidberg, İsrailli böcek bilimci (d. 1945)

2020 - Vasili Kulkov, Rus futbolcu ve teknik direktör (d. 1966)

(Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi