Tunceli’de geçim tarım ve hayvancılık ile sağlanıyor. Bu da yemeklerin çeşitliliğini arttıran en önemli faktörler arasında yer alıyor. Özellikle de et yemekleri ile dikkat çeken Tunceli, zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Bu geçim kaynağı, yemekleri de şekillendiren bir etken haline gelmiştir. Tunceli'de aynı zamanda yöreye özgü yemek çeşitleri, tatlılar ve tahıllı yemekler, yöresel yemeklerin çoğunluğunu oluşturuyor.

Tunceli Yemek Baboku Zarafet

Oldukça zengin yemek kültürüne sahip olan Tunceli'nin tatlıları arasında geleneksel yöresel tatlılar arasında helva, dut tatlısı, aşure, pancar tatlısı, kabak tatlısı, heside (sulandırılmış dut pekmezi, un ve tereyağı) ile baklava yer almaktadır. İşte Tunceli’nin o meşhur tatlı tarifleri…

HALBUR HURMASI
Bu yapılışı oldukça basit tadı ise takdire şayan tatlının ismi Halbur Hurması. Tunceli mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan tatlı içerisinde un, yumurta, yoğurt ve yarım çay bardağı yağ yer alıyor.

Halbur Hurması Malzemeleri ve Yapılışı:
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı süt
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı toz şeker
Aldığı kadar un
İsteğe bağlı (Şerbeti için)
2 su bardağı su
2 su bardağı şeker
Kızartmak için:
Sıvı yağ

Öncelikle derin bir kaba yumurta kırılır şeker süt yağ kabartma tozu yoğurt iyice karıştırılır. Daha sonra yavaş yavaş un ilave edilerek elle yoğrulur ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Sonra ceviz büyüklüğünde hamur koparılıp elde yuvarlanır hal burun üstüne alınır. Önce elle biraz ezilir ki şekli çıksın hamura kalburun sonra parmaklarınızla yuvarlayın. Halbur yoksa evinizde rende ya da kevgir üzerinde yapabilirsiniz. Daha sonra hazırladığımız hurmaları bol kızgın yağda pembeleşinceye kadar pişirilir. Servis tabağına alınır dilerseniz yanına kaymak koyayar servis yapabilirsiniz.

KABAK TATLISI
Tunceli’de birçok restoranda bulabileceğiniz klasik lezzetlerinden biridir Kabak Tatlısı. Bir gece önceden toz şeker ile bekletilen kabaklar tatlı bir aroma kazanır. Ufalanmış ceviz ile birlikte sunulması bir lezzet şöleninin cilası olur.

Kabak Tatlısı Malzemeleri ve Yapılışı:
2 kg balkabağı
3 su bardağı toz şeker
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Kabak Tatlısı Yapılışı

Kabak tatlısı için kabağı ince ince dilimledikten sonra soyup çekirdeklerini çıkartın. Yıkadıktan sonra 2-3 parmak genişliğinde dilediğin uzunlukta doğrayın. Büyük ve yayvan bir tencereye kabakları, aralarına şeker serperek kat kat dizin. 2-3 saat ya da bir gece ağzı kapalı olarak bekletin. Bu bekleme sırasında kabak su salacağı için pişirirken ayrıca su koymaya gerek yok. Geceden bekletilen kabak kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Arada çatalla pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Soğuduktan sonra balkabağı tatlısı servis tabağına alınır, üzerine tahin gezdirilip dövülmüş ceviz serpilerek servis edilir. Dilerseniz kabakların üzerine kendi şerbetini ağdalaştırıp da gezdirebilirsiniz. Kabağın şerbetinin koyulaşması için bir sürede kapağı açık olarak pişirmelisiniz. Aynı şekilde kabak tatlınızı fırında pişirerek de çok hoş bir tat elde edebilirsiniz.

PEKMEZ HELVASI
Tunceli’nin meşhur yemekleri içerisinde sevilen bir diğer lezzet ise pekmez helvası. Bildiğimiz un helvasından farklı olarak üzüm pekmezi ile tatlandırılan bu lezzetli helva, akşam yemeklerinin vazgeçilmez tatlılarından.

Pekmez Helvası Malzemeleri ve Yapılışı:
3 su bardağı un
2 çay bardağı pekmez
1 dolu tatlı kaşığı tereyağ
1 çay bardağı çekilmiş fındık ya da ceviz
Pekmez Helvası Yapılışı

Öncelikle unu teflon bir tavada unun rengi helva kıvamına gelene kadar karıştırarak kavuruyoruz.
Kavrulan unu soğuması için bekletiyoruz. Soğuyan unu yoğurma kabına eleyip topaklanan unları kaşıkla ezerek eliyoruz. Tereyağını eritip ilk sıcağı çıkınca una döküp pekmezi de azar azar una döküp yoğuruyoruz. Elinize yapışabilir sorun değil dinlendikçe kıvam alacak, ceviz büyüklüğün de parçalar koparıp yuvarlayın bu esnada elinizi az suyla ıslatabilirsiniz. Yuvarladığınız helvayı arzuya göre fındık ya da cevize bulayabilirsiniz ya da sade yapabilirsiniz. Helvanın hepsi bittikten sonra 15-20 dakika dinlendirip ikram edebilirsiniz.

DUT TATLISI
Tunceli’de bolca yetişen lezzetli bir meyve olan karadut ile birden fazla tatlı hazırlanıyor. Dalından taze toplanmış bu tatlı meyvelerden hazırlanan dut tatlısı içerisinde irmik, süt, çilek gibi pek çok malzeme yer alan leziz bir tatlı seçeneği.
Dut Tatlısı Malzemeleri ve Yapılışı:
2.5 su bardağı süt
1.5 çay bardağı irmik
1 çay bardağı şeker
1 paket vanilya
1 kase kara dut
1/2 su bardağı şeker
10 adet çilek

2,5 bardak süt tencereye alınır. İrmik şeker ve vanilya eklenir. Muhallebi pişirilip, bir kaba dökülür.
Ayrı bir tencereye kara dutlar alınır. 1 su bardağından az şeker ilave edilir. Böylece dut marmelatı kaynatılır. Üzerine muhallebi dökülür. Çilek ile süslenir. (Haber Merkezi)

Editör: Mücadele Gazetesi