Özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yetişen gülik (çiriş otu); sarızambak, dağ pırasası, yabani pırasa, güllük, kirkiş otu, kirgiç ve çiviş olarak da bilinen zambakgiller ailesinden sarı çiçekli ve çok yapraklı bir bitkidir. Çiriş otunun bağışıklığı güçlendirmesinden saç dökülmesine, cilt sorunlarından enfeksiyonların iyileşmesine kadar etkili olduğu biliniyor. Peki, gulikten yapılan enfes Tunceli yemeğini biliyor musunuz?
Türkiye’de, gulik kavurması dendi mi akla gelecek ilk şehir elbette ki Tunceli. Ovacık ilçesinde sıklıkla yetişen ‘’çiriş’’ olarak da anılan bu lezzetli ot, Düzgün Baba Dağı’nın yüksek yerlerinde görülmektedir. Nisan Mayıs ayları içerisinde toplanan gulik otu, ıspanak gibi doğranarak tencerede haşlanır ve bir tavada kavrulur. İsteğe göre yazın toplanan gulik, kış aylarında tüketilmek için buzdolabında haşlanarak veya taze olarak saklanıp, tüketilebilir.
Yumurtalı Gulik Otu Kavurması malzemeleri ve tarifi:
Yarım kilo gulik (çiriş) otu
Üç adet orta boy kuru soğan
3 – 4 adet yumurta
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Kök kısımları kesilip şeffaf zarları sıyrılan çiriş otları ayıklanır, yaprakları tek tek ayrılır, kumlarının giderilmesi için bol suda üç – dört defa yıkanarak temizlenir. Pırasanın doğrandığı gibi ufak ufak doğranır. Kuru soğanlar ince ince doğranır. Sıvı yağ tavaya eklenir. Soğanlar pembeleşince hazırlanan çiriş otları ilave edilir. Çirişler yumuşayıncaya kadar tavanın ağzı kapalı halde on dakika kadar kavrulur. Tuz ve baharatlar eklenerek karıştırılır. Yumurtanın kırılacağı yerler açılır ve yumurtalar bu bölgelere kırılır. Başka bir tavada tereyağı eritilerek yumurtanın üzerine gezdirilir. Yumurtalı Çiriş Otu İstenirse ağzı kapalı olarak ocak üzerinde veya açık olarak fırında pişirilir.
Haber: Remziye ÇELİK